#Turkije

Inval Syrië tijdens bezoek Biden? ‘In Turkije is niets toeval’

24 augustus 2016

Het Turkse leger is woensdagochtend de grens met Syrië overgestoken, in een poging een einde te maken aan de dreiging van Islamitische Staat (IS) in het grensgebied. Maar bovenal is de beperkte invasie bedoeld om de Syrische Koerden in hun opmars te stuiten.

‘Dat is primair waar het de Turkse regering om te doen is,’ zegt Turkije-expert Lily Sprangers woensdag tegen Elsevier.nl. Zij is manager van het Modern East Asia Research Center. Toch moet ook IS worden bestreden, zeker na de laatste aanslag in Gaziantep. Erdogan voelt de druk van de Turkse bevolking. De veiligheidsdiensten liggen onder vuur, omdat ze de bomaanslagen niet kunnen voorkomen. ‘De regering moet het initiatief naar zich toetrekken, en dan is het rollen met tanks een adequaat middel.’

Koerden boeken succes na succes

Feit is dat de YPG in de oorlog tegen IS succes na succes boekt en vaster voet aan de grond krijgt in Noord-Syrië. De controle van de Syrische Koerden over het grensgebied is een waar schrikbeeld voor Ankara. ‘Een versterkte positie van de YPG-milities wil Ankara hoe dan ook voorkomen,’ zegt Sprangers. Hoe Turkije tegen de Syrische Koerden aankijkt, laat weinig aan de verbeelding over. De YPG, de PKK, IS – in de ogen van president Recep Tayyip Erdogan zijn het allemaal terroristen, ‘bloeddorstige organisaties’ die dezelfde behandeling verdienen.

Afshin Ellian vraagt zich af: Wat is eigenlijk het nut van Russische bommen op Syrië? Lees zijn laatste blog >
Foto www.marcobakker.com

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu sprak vandaag duidelijke taal, nadat de tanks over Syrisch grondgebied rolden. Hij eist dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de rivier de Eufraat. ‘Dat was ook de afspraak met de Amerikanen. In ruil voor bestrijding van IS zouden de Syrische Koerden zich daarna ten oosten van de rivier terugtrekken. Maar dat doen zij natuurlijk niet. Ze willen dat gebied gewoon hebben.’

De komst van Biden naar Turkije

Juist vandaag brengt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een bezoek aan Ankara. Is zijn komst nog van invloed op de Turkse militaire actie? ‘Niets is toeval in Turkije. De Amerikanen willen er eigenlijk niet aan om de Syrische Koerden te veroordelen als terroristen, terwijl Turkije van hun internationale partners dezelfde veroordeling van de Koerden verlangt. En dat krijgen ze gewoon niet.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Sprangers moeten de tanks dan ook als drukmiddel worden gezien. ‘Biden moet de Syrische Koerden duidelijk maken dat zij uit het bewuste gebied dienen te vertrekken. De enigen die echt druk kunnen uitoefenen op de Koerden, zijn de Amerikanen. Zij leiden immers de internationale coalitie, en zijn afhankelijk van de YPG-milities op de grond.’

Ze wijst verder op het belang van de toenadering tot Rusland. ‘Turkije heeft de Russen hard nodig voor een oplossing van het Syrische conflict. Ze willen uiteindelijk dat een groot deel van de (miljoenen) vluchtelingen terugkeert naar Syrië.’ Russische bommenwerpers voeren al bijna een jaar luchtacties uit boven Syrië, vooral om hun bondgenoot Bashar al-Assad een handje te helpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.