#American Dreamers

‘Meest corrupte bedrijf ooit’: Trump wil einde aan stichting Clinton

22 augustus 2016

Presidentskandidaat Donald Trump mengt zich in de discussie over schimmige buitenlandse betalingen aan de stichting van Bill, Hillary en Chelsea Clinton. De liefdadigheidsinstelling moet per direct dicht, vindt de Republikein.

Zeker tien miljoen dollar van Saudi-Arabië en ook nog eens grote donaties van landen met twijfelachtige mensenrechtensituaties als de Verenigde Arabische Emiraten, Katar, Koeweit, Oman en Brunei.

Dat kreeg de Clinton Foundation allemaal tijdens de ambtsperiode van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, tussen 2009 en 2013. Uit e-mails die vorige week uitkwamen, bleek ook nog eens dat donateurs in contact stonden met kopstukken van de stichting en met medewerkers van Clintons ministerie. In ten minste één geval werd getracht een Nigeriaans-Libanese miljardair in contact te brengen met Clinton.

‘Clintons worden beïnvloed door buitenlandse regeringen’

‘Het is het meest corrupte bedrijf in de historie van de politiek’, verklaarde Trump op maandag. De New Yorkse vastgoedmagnaat, zelf verwikkeld in verscheidene controverses rond zijn zakenimperium, riep op om de liefdadigheidsorganisatie ‘per direct op te heffen’.

‘Landen probeerden haar te beïnvloeden, ook landen die vrouwen en homo’s discrimineren. Ze had dat geld niet moeten aannemen,’ sprak Trump in felle bewoordingen. ‘De Clintons zijn al jaren bezig om hun eigen zakken te vullen en maken zich meer zorgen over hun donateurs dan over het Amerikaanse volk.’

Hillary en Bill namen al stappen om imago rond stichting te verbeteren

In een poging nieuwe controverses rond de stichting te voorkomen, maakte Bill Clinton vorige week bekend op te zullen stappen, als Hillary wordt verkozen tot president. Ook worden in dat geval geen buitenlandse betalingen en donaties van grote bedrijven meer aangenomen.

Evenement: Trump of Clinton?
Op woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info>
Tickets>

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken is ook een belangrijke donateur van de Clinton Foundation, die wereldwijde armoede probeert te bestrijden. Zo werd 4,4 miljoen euro overgemaakt naar de liefdadigheidsorganisatie, om Afrikaanse boeren te helpen. ‘Een kans voor Nederlandse bedrijven om nieuwe markten aan te boren,’ reageerde het ministerie vorig jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.