#American Dreamers

Bezoek geheime dienst aan Donald Trump ontkend

10 augustus 2016

Dinsdag zorgde Donald Trump voor verse opschudding in een toespraak, waarin hij leek te zinspelen op het gebruik van geweld tegen de Democratische kandidaat Hillary Clinton. De Amerikaanse Secret Service wil nu van zijn campagneteam weten wat Trump precies bedoelde.

De geheime dienst heeft met zijn campagnemedewerkers gesproken. Niet een keer, maar meermaals, bevestigt een woordvoerder tegen CNN. Maar Trump zelf ontkent in alle toonaarden dat hij bezoek kreeg van de Secret Service.  Volgens persbureau Reuters liet ook een vertegenwoordiger van de federale overheid weten dat er niet is gesproken met Trump. CNN zou dus nat zijn gegaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wapenbezitters zijn ‘sterke beweging’

Trumps team zou, meldde de Amerikaanse tv-zender, de medewerker van de Secret Service USSS hebben verteld dat de Republikein absoluut niet wilde oproepen tot het neerschieten van Clinton, als zij eenmaal president is. Trump, misschien toch wat geschrokken door de ophef, zei later tegen Fox News dat hij alleen maar wilde benadrukken dat wapenbezitters tegen Clinton stemmen. ‘Dit is een sterke politieke beweging,’ zei hij tegen nieuwszender. Een andere interpretatie was volgens hem niet mogelijk.

‘Problemen en woede van Trump-aanhangers moeten serieus worden genomen’. Lees deze blog van Victor Pak, die opschrijft wat hij ziet als vrijwilliger van de Clinton-campagne. victor

Wat zei Trump gisteren precies in zijn toespraak tot zijn aanhang in Wilmington, North Carolina? Hij schetste een scenario waarin Clinton tot president is verkozen en ‘linkse rechters’ benoemt. Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daar aan kunnen doen,’ zei Trump, een scenario dat door zijn fans met boegeroep werd beantwoord.  ‘Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet het niet.’

Clinton verontwaardigd over Trumps opmerking

In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd. Het team rond Clinton schreeuwde meteen moord en brand. ‘Wat Trump doet is gevaarlijk. Het hoort niet bij een persoon die president van de Verenigde Staten wil worden, om op de een of andere wijze het gebruik van geweld te suggereren,’ sprak haar campagnemedewerker Robby Mook gisteren.

Als gids bij de ‘grootste show op aarde’ en het Amerikaanse presidentschap heeft de redactie vanElsevier een rijk geïllustreerde speciale editie over het Witte Huis. Bestel deze speciale editie hier >
wittehuis

Vandaag reageerde Clinton ook zelf, tijdens een bijeenkomst in Iowa. Trump heeft met zijn uitlatingen opgeroepen tot geweld. Hij heeft volgens haar ‘niet het temperament heeft om president te zijn’. Het is haar inmiddels beproefde tactiek: het belachelijk en ongeloofwaardig maken ‘The Donald’ – als iemand die niet in staat kan worden geacht de Verenigde Staten te leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.