#American Dreamers

Trump weer vol in de aanval: Clinton is de duivel

02 augustus 2016

Donald Trump kreeg felle kritiek na beledigingen richting de familie van een gesneuvelde Amerikaanse moslimsoldaat. De uitgesproken zakenman reageerde op zijn typische manier: met nieuwe aanvallen.

Tijdens een toespraak op maandag noemde Trump zijn tegenstrever Clinton ‘de duivel’. Volgens Trump sloot Bernie Sanders namelijk ‘een deal met de duivel’ – Clinton dus – na de voorverkiezingen. Sanders besloot Clinton midden juli officieel te steunen. Ongeveer een week daarna bleek, uit een emaillek, dat de Democratische partij Sanders actief heeft tegengewerkt tijdens zijn campagne.

Volgens Trump heeft Sanders ongetwijfeld spijt van zijn steunbetuiging aan Clinton. Het is mogelijk dat Sanders, na de e-mailcontroverse, verder had kunnen komen in de race. Tijdens zijn toespraak voegde Trump toe dat hij zeker weet dat de verkiezingen in november niet eerlijk zullen verlopen. Hij herhaalde wat hij eerder in een interview met Fox News zei: ‘We moeten voorzichtig zijn, want er zal verkiezingsfraude gepleegd worden’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanval op familie van moslimsoldaat maakt veel los

Het lijkt een poging van de uitgesproken zakenman om af te komen van een andere controverse. Khizr Khan, de vader van de overleden moslimsoldaat, beschuldigde Trump tijdens de Democratische conventie er van dat de zakenman niets had opgeofferd voor zijn land. Trump reageerde in zijn gebruikelijke stijl: hij zette de aanval in.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een interview met ABC News ging Trump nog verder. ‘Als je naar zijn vrouw kijkt, die stond daar alleen maar. Ze had niets te zeggen. Misschien mocht ze niets zeggen’. Verder zei Trump dat hij dat hij zich als zakenman had opgeofferd voor zijn land, door hard te werken.

Hij is onze kandidaat, maar dat betekent niet dat hij alles mag zeggen

Dat viel niet goed in de patriottische Verenigde Staten. Onder anderen John McCain, Barack Obama, en verscheidene veteranengroepen uitten kritiek op Trump’s uitspraken. In een verklaring schreef McCain dat de nominatie van Trump ‘niet gepaard gaat met een vrijbrief om de besten onder ons zwart te maken’.

Hillary Clinton en Donald Trump staan de komende maanden drie keer oog in oog tijdens de immer veelbekeken debatten. Op woensdag 19 oktober praten aansprekende gasten erover tijdens de derde American Dreamers-avond in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer weten?

Toch zijn er ook Amerikanen die Trump verdedigen. Volgens de rechtse website Breitbart is Khan geen geloofwaardige stem: hij zou banden hebben met Saudi-Arabië, een land dat veel geld heeft geïnvesteerd in de foundation van Clinton.

Clinton staat er nu, na de Republikeinse en Democratische conventies, beter voor dan Trump. Uit vrijwel alle peilingen blijkt dat Clinton meer kans maakt om president te worden dan Trump.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.