buitenland

Turken kloppen aan bij Duitsers voor hulp bij jacht op Gulenisten

Door Elif Isitman - 20 augustus 2016

De Turkse geheime dienst MIT heeft zijn Duitse collega BND om hulp gevraagd bij de jacht op aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen. Er zijn geheime documenten uitgelekt waarin de Turken de Duitsers om hulp verzoeken.

De documenten kwamen in handen van weekblad Der Spiegel. Volgens de Turken zijn de Gulenisten naar het buitenland gevlucht.

Turken willen zuivering over de grens uitbreiden

De MIT wil dat de BND invloed uitoefent op beleidsmakers, om op te treden tegen Gulenisten en ze uit te leveren aan Turkije. Net als Nederland, kampt ook Duitsland met toenemende spanningen tussen aanhangers van Erdogan en Gulen.

De Turkse autoriteiten hebben sinds 15 juli veertig opsporings- en drie uitleveringsverzoeken gedaan aan Duitsland. Hoewel de precieze inhoud niet bekend is, is dat volgens Duitse media een opmerkelijk hoog aantal.

De Turkse regering is met een grootschalige zuivering bezig, waarbij alle Gulenisten uit het staatsapparaat, het onderwijs, de rechterlijke macht, media en het bedrijfsleven moeten worden verwijderd.

Bij zijn jacht op aanhangers van Gulen, volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de hoofdverdachte van de mislukte coup in juli, verwachten de Turken dus ook ondersteuning van andere landen. Inderdaad zijn er verschillende gevallen waarin Turkse Gulenisten of militairen vluchtten naar EU-landen om daar asiel aan te vragen. Van de week bleek dat Bulgarije in het geniep een aanhanger van Gulen uitleverde aan Turkije, terwijl er in Griekenland nog wordt gekeken naar het verschaffen van politiek asiel aan een gevluchte militair.

Verzoek komt na relletje tussen Duitsland en Turkije

De vraag aan Duitsland komt op een ongelukkig moment. Afgelopen week lagen de twee landen weer met elkaar overhoop, nadat er een vertrouwelijk document uitlekte waarin de Duitse overheid Turkije als een ‘centrum voor radicaal-islamitische bewegingen’ bestempelt, en vermoedens uitspreekt dat de Turken expliciete steun leveren aan terreurorganisaties als Hamas, en Jabhat al-Nusra.

Ook de Turkse ambassade in Den Haag heeft Nederland gevraagd om steun tegen de Gulen-beweging. In een verklaring liet de ambassade onlangs weten dat de Gulen-beweging volgens Turkije ‘in veel landen is geïnfiltreerd’ in de politiek, bestuur en media en dat Turkije verwacht dat hier ‘noodzakelijk maatregelen’ tegen worden genomen. Het is nog niet duidelijk wat Nederland of Duitsland hiermee gaan doen. De Duitsers weigerden in ieder geval eerdere verzoeken om mee werken aan een jacht op aanhangers van de prediker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.