#Turkije

Turkije roept ambassadeur terug uit ‘radicaal racistisch’ Oostenrijk

Door Tom Reijner - 23 augustus 2016

Oplopende diplomatieke spanningen tussen Oostenrijk en Turkije. Vanwege de stijgende ‘anti-Turkse retoriek’ heeft de Turkse regering besloten om de ambassadeur in Oostenrijk terug te halen.

De directe aanleiding voor de diplomatieke maatregel is volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu een demonstratie door Koerden afgelopen weekeinde in Oostenrijk. Het is volgens hem niet langer mogelijk nog op een normale manier diplomatieke relaties te onderhouden. 

Al langer wrijving tussen Turkije en Oostenrijk

‘Wij hebben onze ambassadeur in Wenen naar Ankara teruggeroepen voor overleg’, aldus de minister. Tegelijkertijd beschuldigde hij Oostenrijk ervan de PKK te steunen. ‘We kunnen niet afwachtend toekijken bij deze houding die terrorisme ondersteunt. Dit strookt niet met eerlijkheid en gerechtigheid.’ De Turkse regering voert een bloedige oorlog tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij, die volgens president Recep Tayyip Erdogan weinig onderdoet voor terreurbeweging Islamitische Staat. Maar het gaat niet alleen om de protesten van Koerden, die volgens Turkije zouden zijn georganiseerd door de PKK. Er is langer wrijving.

De Oostenrijkers zijn er na de mislukte staatsgreep en Erdogans tegenmaatregelen met gestrekt been in gegaan. Ze dreigen dwars te liggen in de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU). Bondskanselier Christian Kern sprak begin deze maand over het indrukken van de ‘reset-knop’ wat betreft de relatie met Turkije. Dat land ziet de kritiek als een gebrek aan steun voor ‘de democratisch gekozen regering’ na de neergeslagen putsch in juli. Oostenrijk werd eerder al ‘de hoofdstad van radicaal racisme‘ genoemd.

Overigens is niet alleen ambassadeur Hasan Hogus teruggeroepen, ook zijn Oostenrijkse collega in Turkije werd om opheldering gevraagd in Ankara.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.