buitenland

Turkije hekelt Duitse beschuldigingen over steun aan terreurgroepen

Door Elif Isitman - 17 augustus 2016

Turkije reageert woedend op een uitgelekt document van de Duitse regering, waarin de huidige Turkse regering wordt omschreven als steunpilaar van radicaal islamitische militante bewegingen. Een ‘nieuwe manifestatie van de verwrongen mentaliteit die al een tijd probeert ons land uit te hollen door onze president en regering aan te vallen,’ noemt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu het document.

Het vertrouwelijke document, met antwoorden van de regering op Kamervragen van oppositiepartij Die Linke, lekte dinsdag uit.

Daarin schrijft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat het jarenlang samenwerken met terreurgroepen in het Midden-Oosten bewuste politiek is van de huidige Turkse regering. Onder meer de Egyptische Moslimbroederschap, de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en gewapende islamitische rebellen in Syrië worden genoemd als bondgenoten van Turkije. Ankara wordt omschreven als ‘centraal actieplatform voor islamisten in de regio’.

Cavusoglu verdenkt ‘bepaalde Duitse politieke groeperingen’ ervan de beschuldigingen in de wereld te hebben geholpen. ‘Duitse groepen die bekendstaan om hun dubbele standaard ten aanzien van de strijd tegen terrorisme,’ aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

Zorgen in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de berichtgeving over mogelijke Turkse steun aan terreurgroepen. Woensdag stelde de VVD Kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders over de kwestie. ‘De beweringen over dubbelspel doen al langer de ronde, maar echte bewijzen hebben we nog niet eerder gezien,’ zegt Kamerlid Han ten Broeke tegen het FD.

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zet al geruime tijd zijn vraagtekens bij de motieven van Turkije. ‘Het CDA vroeg het kabinet keer op keer reactie op serieuze indicaties dat IS vrij openlijk zijn gang kon gaan op Turks grondgebied,’ aldus Omtzigt.

Europa vreest nieuwe migratiegolf

Het gelekte document is pijnlijk voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de afgelopen maanden juist probeerde zo min mogelijk kritiek te uiten op het regime van Erdogan. Zo hield Merkel zich grotendeels stil rond controverses over het erkennen van de Armeense genocide en de Duitse komiek Jan Böhmermann. Ankara speelt onder meer een grote rol bij het bestrijden van de migratiecrisis en Duitsland wil de regering koste wat het kost te vriend houden.

Ook andere Europese landen lijken steeds meer toe te geven aan de Turken, uit angst voor een tweede migratiegolf. Zo bleek woensdag ook dat Bulgarije in het geniep een aanhanger van de islamitische prediker Fethullah Gulen uitleverde aan de Turken, terwijl die man juist naar dat land was gekomen voor politiek asiel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.