#Turkije

Turkse oppositieleider onder vuur genomen in konvooi

Door Tom Reijner - 25 augustus 2016

Een konvooi van de Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu is donderdag terechtgekomen in een vuurgevecht tussen de politie en een groep onbekende schutters. Kilicdaroglu bleef ongedeerd bij het vuurgevecht.

Was het een doelbewuste aanval op zijn leven? Een adviseur van de voorman van de republikeinse oppositiepartij CHP denkt van niet, schrijft Hurriyet.

Beschermd door lijfwachten

Volgens hem gaat het hier om clashes tussen gewapende groepen in de regio. Er viel in het gezelschap, dat meereisde in het konvooi wel een gewonde. Kilicdaroglu werd beschermd door lijfwachten, die terug begonnen te schieten. Het geweld had plaats in de provincie Artvin aan de Zwarte Zee, in het noordoosten van het land. Kilicdaroglu bracht er een bezoek.

De politicus zei even later in een telefoongesprek met CNN Turk dat veiligheidstroepen hem in allerijl uit het bewuste gebied hebben gehaald, en dat hij geen gevaar meer loopt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Kilicdaroglu gebeld om hem het beste te wensen, meldt Hurriyet.

Turkije staat onder hoogspanning na de mislukte staatsgreep in juli, en de vele aanslagen die het land de afgelopen maanden heeft getroffen. Na de laatste, op een bruiloftsfeest in Gaziantep, is het Turkse leger Syrië binnengetrokken om de terroristen van Islamitische Staat te verdrijven uit Jarablus. De tanks rolden ook over de grens om de opmars van de Syrische Koerden tot staan te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.