buitenland

Turkse tanks verdrijven IS uit Syrische stad Jarablus

Door Tom Reijner - 24 augustus 2016

Het Turkse offensief tegen Islamitische Staat (IS) in het noorden van buurland Syrië lijkt nu al succesvol. De jihadisten werden binnen enkele uren verdreven uit de stad Jarablus.

Turkse media schreven woensdagochtend dat meerdere tanks de grens overstaken, op weg naar Jarablus – een stad in het noorden van Syrië, die in handen was van terreurbeweging Islamitische Staat. Het is de grootste militaire actie van de Turken in Syrië sinds het uitbreken van oorlog in het land. De bedreiging die van IS uitgaat, moet worden geneutraliseerd, klonk het in regeringscentrum Ankara.

Maar Turkije heeft wellicht ook nog andere belangen: voorkomen dat de milities van de Syrische Koerden meer voet aan de grond krijgen in het gebied. De operatie heeft de naam ‘Euphrates Shield’ meegekregen.

Het doel van de operatie is om de grens veilig te stellen en de coalitie tegen moslimextremistische beweging te steunen, zegt een Turkse militaire bron, die eerder nog repte over het niet schenden van de soevereiniteit van Syrië. Er zouden ook Turkse speciale eenheden Syrië zijn binnengetrokken.

2016-08-24 05:57:13 This picture taken from the Turkish Syrian border city of Karkamis in the southern region of Gaziantep, on August 24, 2016 shows Turkish army tanks and alleged Syrian opposition fighter trucks positioned two kilometres west from the Syrian Turkish border town of Jarabulus, preparing to move position. Turkey's army backed by international coalition air strikes launched an operation involving fighter jets and elite ground troops to drive Islamic State jihadists out of a key Syrian border town. The air and ground operation, the most ambitious launched by Turkey in the Syria conflict, is aimed at clearing jihadists from the town of Jarabulus, which lies directly opposite the Turkish town of Karkamis. / AFP PHOTO / BULENT KILIC
Turkse gevechtsvoertuigen nemen positie in, een paar kilometer buiten Jarablus. Foto: AFP

Na Turkse actie vluchten jihadisten van IS

Het offensief van de Turken, samen met de door Amerika gesteunde coalitie, was al snel succesvol. Binnen enkele uren werd Jarablus heroverd op de terreurbeweging, meldt persbureau Reuters woensdagavond. Volgens het Turkse persbureau Anadolu zei Recep Tayyip Erdogan dat de jihadisten ‘geen andere keus hadden dan te vluchten’.

De Turkse autoriteiten hadden de inwoners van Karkamis, net aan de Turkse grens, eerder al gevraagd te vertrekken. De stad werd dinsdag getroffen door mortiergranaten, afgevuurd door IS. Nog voor de luchtaanvallen waren er artilleriebeschietingen op Syrië,  die midden in de nacht begonnen. Turkije is vastberaden om de grens ‘volledig te zuiveren’ van IS, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu maandag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanslag op trouwfeest in Gaziantep

Ankara houdt IS verantwoordelijk voor de bomaanslag op een Koerdisch trouwfeest in Gaziantep zondag, waarbij 54 mensen om het leven kwamen. Onder hen waren zeker 22 kinderen. Eerder meldde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de dader van het bloedbad zelf een kind was, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar.

Maar later bleek dat de Turkse regering hier toch niet zo zeker van is. We tasten nog in het duister inzake de identiteit van de terrorist, gaf premier Binali Yildirim een dag na de aanslag aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.