#American Dreamers

Wat te doen als Donald Trump ermee stopt?

Door Elif Isitman - 03 augustus 2016

De Republikeinse partij worstelt met de vraag wat er moet gebeuren als presidentskandidaat Donald Trump er de brui aan geeft. Hoewel het een volledig hypothetisch scenario is, geeft de groeiende frustratie onder Republikeinse leden onder Trump aanleiding tot het opzetten van een noodplan.

Hooggeplaatste Republikeinse officieren binnen het Republikeinse Nationale Comité (RNC) zijn bezig met het opstellen van een noodplan, meldt het Amerikaanse ABC News woensdag.

Vervanging regelen is een ingewikkelde procedure

Het is iets dat nog niet eerder is voorgekomen, maar de onvrede binnen de partij is reden voor de RNC om na te denken over hoe ze hem mogelijk kunnen vervangen.

Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Ten eerste kan het alleen als Trump vrijwillig de race om het presidentschap staakt. Er bestaat op dit moment geen mechanisme waarbij de partij Trump kan dwingen zijn nominatie te laten vallen.

Mocht hij zelf beslissen te stoppen, dan is het aan de 168 leden van de RNC om een opvolger te kiezen. Daarna volgt een ingewikkelde en tijdrovende procedure. Volgens bronnen binnen de partij heeft de RNC het advies gekregen dat Trump dan eigenlijk in september moet stoppen, zodat er genoeg tijd is om de procedure te laten verlopen voordat de verkiezingen op 8 november worden gehouden. Logischerwijs moet een mogelijke opvolger een meerderheid van de 168 stemmen behalen.

Steeds meer Republikeinse kritiek op Trump

Dinsdag kwam Trump binnen zijn eigen partij opnieuw onder vuur te liggen. Richard Hanna, een prominent Republikeins Congreslid, kondigde publiekelijk aan in november niet op Trump maar op Hillary Clinton te gaan stemmen.

De reden voor de breuk tussen Hanna en de Republikeinse partij is een relletje tussen Trump en Khizr en Ghazala Khan, de ouders van een Amerikaanse islamitische militair die sneuvelde tijdens de oorlog in Irak.

Hanna schreef een opiniestuk getiteld ‘Waarom we allemaal klaar moeten zijn met Trump’ over de kwestie en noemt de aanvallen van Trump op de ouders ‘oneindig gebrekkig, verstokt en egocentrisch’.

Er waren eerder al Republikeinen die aangaven Trump niet te steunen, maar het is de eerste keer dat een prominent lid van de partij expliciet overloopt. Ook spraken prominente Republikeinen, onder wie voormalige militairen en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, steun uit voor het echtpaar Khan.

Hanna gaat met pensioen en geeft aan niet herkozen te willen worden. ‘Terwijl ik het op vele punten oneens ben met mevrouw Clinton, stem ik wel op haar. (…) Ik geloof dat zij dit land kan leiden,’ schreef Hannah onder meer in het stuk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.