buitenland

Wie doodde IS-kopstuk Al-Adnani? Ook Rusland meldt zich

Door Tom Reijner - 31 augustus 2016

Islamitische Staat (IS) werd dinsdag wederom een grote slag toegebracht. De terreurbeweging verloor woordvoerder Abu Muhammed al-Adnani bij een bombardement, dat volgens de Amerikanen door hen werd uitgevoerd.

Al-Adnani kwam om het leven in Syrië, waar niet alleen de Verenigde Staten vanuit de lucht in actie komen, maar ook de Russen.

Onduidelijkheid over dood Al-Adnani

Het Kremlin claimt nu dat zij deze belangrijke IS-leider hebben uitgeschakeld. Volgens het Russische ministerie van Defensie was al-Adnani een van de ongeveer veertig militanten die werden uitgeschakeld door de luchtaanvallen op de plaats Maaratat-Umm Khaush in de provincie Aleppo.


Het aan IS verbonden ‘persbureau’ Amaq maakte de dood van al-Adnani dinsdag als eerste bekend, maar meldde er niet bij hoe hij om het leven was gekomen.  Hij kwam om terwijl hij ‘tactische werkzaamheden’ aan het verrichten was. Begin dit jaar al raakte Al-Adnani zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak.

Logische opvolger

Volgens het Amerikaanse leger was hij toen bijna doodgebloed, maar kon hij toen door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht. Al-Adnani wordt gezien als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi, die in juni van dit jaar in Raqqa zou zijn gedood. Dat bericht is echter nooit bevestigd. Vandaag nog zei een Amerikaans generaal dat het lijkt alsof de gevreesde IS-leider zijn greep op zijn manschappen is kwijtgeraakt. Deze Joseph Votel, die zijn visie deelde met CNN, zou er dus van uitgaan dat Baghdadi dus nog leeft

Al-Adnani werd gezien als Al-Baghdadi’s logische opvolger. Hij zou de leiding hebben gehad over militaire operaties in Syrië en Irak, en was bovendien te zien in propagandavideo’s die IS via internet verspreidde. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI loofde een flinke beloning uit voor wie Al-Adnani kon pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.