buitenland

Duits politicus in het nauw na binnensmokkelen migrant

Door Emile Kossen - 11 september 2016

Een Duits parlementslid van de partij Die Linke is onder vuur komen te liggen, nadat bleek dat hij een Afrikaanse migrant met zijn auto Duitsland heeft binnengesmokkeld. De politie doet onderzoek, maar Diether Dehm zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

In augustus 2015 kreeg Dehm volgens dagblad BILD een hulpverzoek van een vluchtelingenwerker. Een Afrikaanse jongen zat na een overtocht per boot vast in Italië, terwijl zijn vader al in Duitsland was. Dehm, sinds 2005 in de Duitse Bondsdag, besloot naar Italië te rijden en hem onderdak te bieden in zijn vakantiehuis aan Lago Maggiore.

Parlementariër vindt dat hij niets illegaals heeft gedaan
Een paar dagen later reed de 66-jarige Dehm met de jongen in de kofferbak naar Duitsland, waar hij zonder problemen binnenkwam. De migrant, die zou zijn gevlucht uit een oorlogsland, werd niet geregistreerd en Dehm handigde hem over aan een vluchtelingenorganisatie.

Deze foto zette Dehm zelf op Facebook.

Dehm zette zelfs een foto van de migrant in de kofferbak op zijn Facebookpagina en bevestigt tegenover BILD zijn daden. Of hij het gevoel heeft iets illegaals te hebben gedaan? ‘Ik ben totaal met mezelf in het reine gekomen,’ aldus Dehm.

Dehm raakte vaker in opspraak
De kans bestaat dat de Duitse politie, die onderzoek doet naar de zaak, daar anders over denkt. Dehm, een multimiljonair, kan een grote geldboete verwachten voor het illegaal overbrengen van de migrant. Voor de jongeman dreigt uitzetting, ondanks dat veel van de miljoen migranten die in 2015 naar Duitsland kwamen, niet officieel werden geregistreerd.

De linkse Dehm kwam vaker negatief in het nieuws. Eerder dit jaar werd bekend dat hij een veroordeelde moordenaar gelieerd aan de ultralinkse Duitse Rote Armee Fraktion in dienst had genomen en weigerde te ontslaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.