buitenland

Nu roept Rusland ook Nederlandse ambassadeur op het matje

Door Emile Kossen - 30 september 2016

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos maandag verschijnt om tekst en uitleg te geven over het onderzoek naar rampvlucht MH17. Het is een reactie op een zet van minister Bert Koenders (PvdA).

2016-09-24 10:11:34 Participants of the XI Moscow bicycle's parade pass the Kremlin wall in Moscow on September 24, 2016. / AFP PHOTO / ALEXANDER UTKINKoenders ontbiedt Russische ambassadeur om MH17: zo reageert Moskou

Vrijdagmorgen maakte minister van Buitenlandse Zaken Koenders bekend dat de Russische ambassadeur op het matje was ontboden. Aanleiding waren uitspraken van het Russische regime die het strafrechtelijk onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) naar het neerhalen van vlucht MH17 in twijfel trokken.

Dat onderzoek wijst nadrukkelijk in de richting van Rusland: de BUK-raketinstallatie die het toestel neerschoot, zou uit Russisch gebied zijn gekomen.

‘Onderzoek is de verkeerde kant opgegaan’

In de avond maakte Rusland bekend dat ook de Nederlandse ambassadeur moet verschijnen, maar dan in Moskou. Rusland wil dat Jones-Bos uitleg gaat geven over het onderzoek en wil het eigen oordeel over de oorzaak van de ramp nogmaals benadrukken. Volgens een woordvoerder is het onderzoek van het JIT door gebruikte onderzoekmethodes ‘de verkeerde kant opgegaan’.

Even daarvoor stelde ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov voor het eerst vraagtekens bij het MH17-onderzoek. Tegen de Britse BBC zei hij dat de onderzoekers hun oordeel hebben gebaseerd op anonieme bronnen en sociale media, terwijl er met ‘Russisch bewijs’ niets zou zijn gedaan.

Excuses aanbieden? Waarvoor?

Lavrov heeft meer klachten. Zo vindt hij het raar dat Maleisië – MH17 was een vliegtuig van Malaysia Airlines – niet meteen bij het onderzoek werd betrokken. Ook vindt hij het vreemd dat de VN-veiligheidsraad nooit tussentijdse rapporten heeft ontvangen van de internationale onderzoeksgroep.

Een definitief oordeel vellen kan sowieso niet, aldus Lavrov, want het onderzoek is nog gaande. Op de vraag of Rusland excuses gaat aanbieden reageerde hij afwijzend. ‘Excuses waarvoor? Het onderzoek is niet voorbij. Laten we er niet op vooruitlopen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.