buitenland

‘Aanslagpleger New York had geen banden met terreurcel’

Door Tom Reijner - 20 september 2016

De Amerikaanse autoriteiten hebben geen enkele reden om te veronderstellen dat de verdachte die is opgepakt voor de aanslag in New York, waarbij 29 mensen gewond raakten, is betrokken bij een terreurcel. Van Ahmad Khan Ramani komt geen gevaar meer.

‘Er is geen Rahami-cel en ook van Rahami zelf komt geen dreiging meer af,’ zegt gouverneur van de staat New York Andre Cuomo in een interview met MSNBC.

Poging tot moord

Gisteren werd de 28-jarige Ahmad Khan Rahami – Amerikaans staatsburger, geboren in Afghanistan – in de kraag gevat. Het gevaar is volgens de gouverneur van de baan, ‘maar morgen is er weer een nieuwe dag’. Rahami is inmiddels aangeklaagd voor poging tot moord op politieagenten, aldus de Amerikaanse justitie.

Ook wordt hij aangeklaagd voor ‘illegaal wapenbezit en illegaal wapenbezit met een onwettig doel’. Er is 5,2 miljoen dollar borg geëist. Er ligt nog geen aanklacht in relatie tot de bomaanslag. Rahami zat eerder in de cel omdat hij weigerde een paar snelheidsboetes te betalen. Ook werd hij in 2014 verdacht van betrokkenheid bij een steekpartij, maar dat kon niet worden bewezen.

‘Bewapend en levensgevaarlijk’

Rahami, die door de autoriteiten werd beschreven als ‘bewapend en levensgevaarlijk’, werd maandagmiddag dankzij tips van een bewoner opgepakt in Linden, New Jersey, meldt onder meer The New York Times. De man lag te slapen in een portiek van een bar en trok een wapen toen de politie arriveerde. Bij de schietpartij raakten twee agenten gewond. Ook Rahami werd geraakt: op beelden is te zien hoe hij bebloed wordt afgevoerd door een ambulance.

De gebeurtenissen in New York en New Jersey – waar ook explosieven werden gevonden – spelen een rol in de campagnes voor de presidentsverkiezingen. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil dat de Amerikaan van Afghaanse komaf heel hard wordt gestraft. Deze man krijgt nu vast ‘room service’ in zijn ziekenhuisbed en ‘een uitstekende advocaat’, sneerde hij. Trump voorspelde dat de rechtszaak tegen Rahami vermoedelijk jaren zal gaan duren, en dat daarna mensen het gewoonweg zullen vergeten. Zijn straf zal niet zwaar genoeg zijn, denkt de Republikein.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.