buitenland

‘Anti-terreurdeal EU en Canada schaadt privacy’

Door Jelmer Kos - 08 september 2016

Een akkoord tussen de EU en Canada over het delen van passagiersgegevens om terrorisme tegen te gaan, is in strijd met Europese grondrechten. Dat stelt althans Paolo Mengozzi, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.

Op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld legde het Europees parlement de omstreden deal voor aan het Hof in Luxemburg. Met name de wijze waarop er met gegevens over en weer werd gestrooid, zonder echte aanleiding, leverde veel kritiek op vanuit het Europees Parlement veel.

In strijd met Europese grondrechten

De Italiaanse advocaat-generaal Mengozzi stelt de parlementsleden in hun gelijk. Diverse onderdelen van de deal zijn volgens hem niet alleen in strijd met de Europese grondrechten, maar ook met eerdere uitspraken van het Europese Hof omtrent.

2016-06-21 00:00:00 Police cars block the area as police officers gather at the scene of a bomb alert at the City2 shopping mall in the Rue Neuve in the city center of Brussels on June 21, 2016. An anti-terror operation was underway at a shopping centre in central Brussels on Tuesday, Belgian prosecutors told the Belga News agency, adding that one suspect had been arrested. / AFP PHOTO / Belga / SEPPE KNAPEN / Belgium OUT

Pijnlijk voor Snowden-fans: Europa heeft NSA nodig

Mengozzi biedt in zijn advies wel een uitweg. Hij reikte de partijen een herziende versie aan, waardoor de deal wel zou overeenkomen met de grondrechten van de EU. Een groot deel van de data-uitwisseling wordt dan echter geschrapt.

Zo bepleit de advocaat-generaal dat het gebruik van de gedeelde gegevens niet goed is afgesloten binnen de deal. Niet duidelijk is in hoeverre de gegevens bijvoorbeeld geheim moeten worden gehouden. Ook is niet goed beargumenteerd waarom Canada de gedeelde informatie vanuit de Europese Unie vijf jaar lang mag opslaan.

Europese rechters zijn aan zet

Europarlementariër In ’t Veld reageerde verheugd. Zij noemde de uitspraak van Mengozzi ‘glashelder’. ‘De strijd tegen terreur moet binnen fatsoenlijke, wettelijke kaders plaatsvinden.’ In ’t Veld hoopt daarnaast dat de Europese rechters in Luxemburg het advies zo snel mogelijk zullen overnemen.

Een advies van de advocaat-generaal geldt als niet-bindend, maar wordt in de meeste gevallen wel gevolgd door de rechters van het Europese Hof.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.