buitenland

AfD deelt ook in Berlijn mokerslag uit aan gevestigde partijen

19 september 2016

Na het succes in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern heeft Alternative für Deutschland een enorme mokerslag uitgedeeld in Berlijn. In de Duitse hoofdstad verloren coalitiepartners SPD en CDU hun meerderheid.

AfD kreeg 13,5 procent van de stemmen, en daarmee een plek in het deelstaatparlement in de normaal gesproken links-liberale stad. Het succes van AfD ging deels ten koste van CDU, maar vooral een groot aantal nieuwe kiezers stemde op de nationalistische partij. De partij van bondskanselier Angela Merkel, kreeg 17,7 van de kiezers achter zich, ten opzichte van 23,3 procent tijdens de vorige verkiezingen.

Linkse coalitie met Müller als burgemeester

De sociaaldemocraten van SPD kregen bijna 22 procent van de stemmen, en zijn daarmee de grootste, ondanks het forse verlies. Een nieuwe coalitie is onwaarschijnlijk: de partij wordt juist verwacht een linkse koers te varen en samen te werken met socialistische partij Die Linke. Die partij verzamelde in 2011 nog minder dan 4 procent van de stemmen, in 2016 15,6 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een coalitie met een kleinere partij zou betekenen dat SPD-burgemeester Michael Müller zal blijven regeren. Daags voor de verkiezingen schreef Müller nog op zijn Facebook dat een grote winst voor AfD ‘zal worden beschouwd als een indicatie dat rechtse politiek en de Nazi’s terugkeren naar Duitsland’. Duitsers zouden juist trots moeten zijn op de transformatie van Berlijn ‘van Hitlers nazi-Duitsland tot een baken van vrijheid, tolerantie, diversiteit en sociale cohesie’, volgens Müller.

2016-08-27 13:08:46 Leif-Erik Holm (L), top candidate for regional elections of the Alternative for Germany (AfD) party, greets his supporters as he is applauded by AfD party chairwoman Frauke Petry during an election campaign event in Wismar, northeastern Germany, on August 27, 2016. On September 4, 2016, regional elections will be held on German Chancellor Angela Merkel's home turf of Mecklenburg-Western Pomerania, where her Christian Democratic Union (CDU) party is trailing in the polls. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZDe opkomst van AfD, en het verlies van CDU

Dramatisch verlies CDU

Voor het CDU was de verkiezing helemaal dramatisch: sinds de Tweede Wereldoorlog behaalde het nog nooit zo’n slecht verkiezingsresultaat in Berlijn. Met de Bondsdagverkiezingen in 2017 in het vooruitzicht, zal de partij flink aan haar populariteit moeten werken. Vooral door de migratiecrisis wint AfD aan populariteit, vaak ten koste van het centrum-rechtse CDU.

‘Wij zijn aangekomen in de hoofdstad,’ jubelde AfD-kopstuk Beatrix Storch. ‘Van nul tot dubbele cijfers, dat is een primeur voor Berlijn,’ aldus Georg Pazderski, de lokale lijsttrekker van de partij. Pazderski voorspelt dat de opmars van AfD nog maar net is begonnen: hij denkt volgend jaar beter te scoren van CDU in Berlijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.