buitenland

‘IS vastberaden chemische aanval uit te voeren op Iraakse troepen’

27 september 2016

De Amerikanen waarschuwen dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een aanval met chemische wapens voorbereidt in Irak. Het doelwit? Het Iraakse regeringsleger, dat zich opmaakt voor de herovering van de miljoenenstad Mosul.

IS zou ‘vastberaden’ zijn om chemische wapens in te zetten, met name wanneer de Iraakse troepen Mosul naderen, zegt Jeff Davis, woordvoerder van het Pentagon, dinsdag.

Raketaanval met mosterdgas

Een week geleden landde een raket met een mogelijk chemisch middel vlakbij de Qayyara West-basis, waar een groep van ongeveer honderd Amerikaanse troepen zit. De Amerikanen werken daar aan een vliegveld voor het Iraakse offensief op Mosul, dat al jarenlang wordt voorbereid. Wanneer het offensief op Mosul precies wordt uitgevoerd, willen geen van de betrokken partijen bekendmaken. Er wordt gespeculeerd dat het volgende maand al zou kunnen gebeuren.

Niemand raakte gewond bij de raketaanval vorige week. Na een eerste test voor chemische stoffen, bleek dat er sporen van mosterdgas op de raket zaten. Het apparaat moet nog verder worden onderzocht maar, zegt Davis, ‘dit is iets dat IS vaker heeft gedaan. Ze hebben het meerdere keren gedaan, en er zijn minstents twaalf gevallen van IS-aanvallen met zelfgemaakte raketten gevuld met mosterdgas’.

Toch bagatelliseert hij het gevaar van de chemische wapens van IS. Volgens hem is de terreurgroep er (nog) niet in geslaagd om echt dodelijke wapens te fabriceren: ‘in deze concentratie is het meer een irriterend middel dan een dodelijk middel,’ aldus Davis. Na een eerste test voor chemische stoffen, bleek dat er sporen van mosterdgas op de raket zaten. Het apparaat moet nog verder worden onderzocht maar, zegt Davis, ‘dit is iets dat IS vaker heeft gedaan. Ze hebben het meerdere keren gedaan, en er zijn minstens twaalf gevallen van IS-aanvallen met zelfgemaakte raketten gevuld met mosterdgas’.

Voorbereid op chemische aanval

Maar zowel de Amerikaanse troepen als het Iraakse leger moeten voorbereid zijn op een eventuele chemische aanval, zegt hij. In de voorbereidende fase hebben de Amerikanen onder meer zo’n 40.000 gasmaskers aan Iraakse veiligheidstroepen geleverd.

Afgelopen vrijdag wist de internationale coalitie tegen IS met een luchtaanval een fabriek van chemische wapens te verwoesten, vlakbij de basis van Qayyara. Het was de tweede grote aanval op de chemische wapens van IS deze maand.

IS kwam eerder ook in het bezit van de oude voorraad chemische wapens van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein. Deze werden vooral ingezet tegen de Koerden die vechten tegen IS in Irak en Syrië.

Ook in Syrië zou IS meermaals chemische wapens hebben ingezet. Eerder werd bekend dat IS in Syrië na de afscheiding van Al-Nusra er vandoor ging met de chemische wapens, die buit werden gemaakt bij een verovering van een Syrische legerbasis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.