buitenland

Anjem Choudary moet jaren de bak in: wie is deze haatimam?

Door Tom Reijner - 06 september 2016

De islamitische geestelijke Anjem Choudary is dinsdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het oproepen tot steun aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De maximale straf voor dit vergrijp is tien jaar.

Toen de straf bekend werd gemaakt, riepen volgelingen van de jihadronselaar ‘Allahu Akhbar’ vanaf de publieke tribune, meldt SkyNews. Wie is Anjem Choudary precies?

Trouw aan kalifaat

De haatimam verklaarde dus op sociale media onder meer trouw aan het ‘kalifaat’ in Syrië en Irak. Volgens hem is het de plicht van elke moslim om IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te gehoorzamen en te steunen. Volgelingen van de 49-jarige Choudary zijn in verband gebracht met terreurdaden of plannen op diverse plekken in de wereld. In 2014 werd Choudary gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van aanslagen op metro- en treinstations, om daarna weer op borgtocht te worden vrijgelaten.

Tijdens de rechtszaak werden foto’s getoond van Choudary en Mohammed Mizanur Rahman – een andere radicale moslim die in het beklaagdenbankje stond en celstraf kreeg. Daarop waren zij te zien bij een demonstratie voor de Libanese ambassade in Londen in 2014. Sommige aanwezigen droegen spandoeken met ‘Islamitische Staat is de oplossing’.

België omvormen tot een shariastaat

‘U bent vrij om IS te steunen, maar u mag anderen er niet toe aanzetten hetzelfde te doen,’ sprak rechter Timothy Holroyde. ‘U heeft zich minachtend uitgelaten over de waarden die we hier hebben.’

Choudary is de oprichter van de oprichter van Islam4UK en daarna van European Islamic Front. Die organisaties willen dat Europa wordt geïslamiseerd. Hij is de grote inspirator van Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem, schrijft Het Laatste Nieuws. Choudary zou volgens deze krant alle moslims in België op hebben geroepen de toenmalige koning Albert II en toenmalig premier Yves Leterme af te zetten en België om te vormen tot een shariastaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.