buitenland

België heeft tientallen Syriëgangers Molenbeek in beeld

Door Bauke Schram - 29 september 2016

In de Belgische stad Molenbeek bevinden zich zeker 57 ‘staatsgevaarlijke individuen’. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Het gaat vooral om Syriëgangers, en ongeveer de helft staat waarschijnlijk op het punt terug te keren naar het ‘kalifaat’.

Minister Jan Jambon (N-VA) zegt in een interview met radiozender BUZZ dat de regering duizenden registerschrappingen heeft uitgevoerd in Molenbeek. Het initiatief maakt deel uit van het Kanaalplan van de Belgische autoriteiten, om radicalisering, extremisme en terrorisme in en rondom Brussel tegen te gaan.

2016-07-21 10:37:09 BRUSSEL- Militairen bewaken de omgeving tegenover de kerk waar de dienst ter ere van de nationale feestdag wordt gehouden. ANP ROBIN UTRECHT‘Een opdracht voor mijn broeders’ – IS zet adressen Belgische militairen online

Het Kanaalplan van Jambon

Er zijn de afgelopen maanden duizenden huiszoekingen gedaan. De burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans, had geen idee wie in de risicowijken woonden, aldus Jambon. Het Kanaalplan moet een einde maken aan het ‘terroristische broeinest’ in Molenbeek, dat sinds de aanslagen in Parijs en Brussel in opspraak is gekomen.

Uit diverse onderzoeken bleek na afloop van de aanslagen dat jihadisten, vooral Syriëgangers, zonder te veel problemen aanslagen planden vanuit Molenbeek en Verviers. De Belgische politie liet veel steken vallen, en moesten na de aanslagen een inhaalslag maken wat betreft antiterreurmaatregelen.

Moskeeën en stichtingen in de gaten gehouden

Naast individuele verdachten zijn ook moskeeën, stichtingen en andere organisaties onderzocht. ‘Vaak zijn het dekmantels voor criminele activiteiten zoals drugshandel en gokcircuits,’ aldus Jambon. De verdachten worden in het nauw gezet en, wanneer mogelijk, opgepakt. Daarmee hoopt de regering een einde te kunnen maken aan de terreurcellen in Belgische wijken.

Hoewel steeds minder jihadisten naar Syrië en Irak vertrekken, worden radicale moslims in het Westen juist opgeroepen daar aanslagen te plegen. Zo spoort de beruchte Franse Rachid Kassim terroristen aan militairen te moorden. Kassim verspreidde online afbeledingen met adressen en namen van Belgische soldaten: ‘Een opdracht voor mijn broeders in België.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.