#Turkije

‘Bomaanslag gericht op AK-partijkantoor in Oost-Turkije’

Door Bauke Schram - 12 september 2016

 De explosie van een autobom heeft enorme schade aangericht in het centrum van de Oost-Turkse stad Van. Er zijn zeker negentien mensen gewond geraakt bij de aanslag, die zou zijn gericht op het plaatselijke hoofdkantoor van Erdogans AK-partij.

Turkse media melden dat de autobom zo’n 200 meter van het provinciehuis afging, maar het hoofdkantoor van de lokale Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) het belangrijkste doelwit was. Het gaat om de regerende partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

AK-parlementariër Burhan Kayaturk zegt tegen CNN Türk dat er geen doden zijn gevallen. ‘Het AK-partijgebouw wordt goed bewaakt, en de schade aan het gebouw valt mee.’

‘PKK verantwoordelijk’

Ambulances waren snel op de locatie, en de gewonden zijn afgevoerd. Het is onbekend of de gewonden in levensgevaar verkeren. Beelden op sociale media laten zien dat ook winkels en woningen werden geraakt door de explosie.

De Koerdische militaire groep PKK  wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Dat beweren bijvoorbeeld lokale politici. Van staat bekend als een van de steden in het Zuid-Oosten van Turkije waar het Turkse leger vaker botst met de Koerdische Arbeidspartij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.