buitenland

Boris Johnson in Ankara: ‘Geen spanningen na Erdogan-limerick’

Door Bauke Schram - 27 september 2016

Als nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken is Boris Johnson afgereisd naar Turkije. De politicus zal in Ankara overleg voeren met ministers over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Turkije, enkele maanden na de publicatie van een controversieel gedicht van Johnson over de Turkse president.

Johnson is doorgaans niet enthousiast over Turkije en het bewind van Recep Tayyip Erdogan. In mei won de oud-burgemeester van Londen een geldprijs voor het beledigen van de president, naar aanleiding van de controverse rondom het satirische rijmpje van de Duitse komiek  Jan Böhmermann.

‘Erdogan zaait zijn zaad met behulp van een geit…’

‘There was a young fellow from Ankara
Who was a terrific wankerer
Till he sowed his wild oats
With the help of a goat
But he didn’t even stop to thankera.’

Zo luidt de limerick waarmee Johnson voor de zomer 1.200 euro won. Zijn oude werkgever, het conservatieve tijdschrift The Spectator, zocht voor een wedstrijd het meest beledigende gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De oud-burgemeester van Londen won door zijn inzending met vlag en wimpel, ‘alleen al om het feit dat het mooi is dat een politicus dit zo kan zeggen in Groot-Brittannië’, aldus Spectator-redacteur Douglas Murray.

Johnson kon Turken charmeren

Toch wist Johnson de Turkse ministers weer te charmeren: ‘Het Verenigd Koninkrijk is heel gelukkig met het feit dat het een van de grootste importeurs is van Turkse goederen. Zo ben ik toch zeker de trotse eigenaar van een prachtige, prima werkende Turkse wasmachine,’ grapte de politicus.

De eerdere uitlatingen van de flamboyante Johnson hebben volgens Turkse ambtenaren niet voor spanningen gezorgd tussen de twee landen. ‘Nee, daarvoor is onze relatie veel te belangrijk.’ Op dinsdag komt Johnson oog in oog met president Erdogan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.