buitenland

Merkel krijgt pluim van Clinton én Trump

30 september 2016

Niet geheel verrassend noemt de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de Duitse bondskanselier Angela Merkel als haar favoriete wereldleider. Ze prijst haar positie tijdens de Europese migratiecrisis: ‘Een uitzonderlijk sterke leider in een moeilijke periode voor Europa’.

Het is een verwijzing naar een eerder uitspraak van haar Republikeinse tegenstander Donald Trump, die vorige maand tijdens een bijeenkomst in Charlotte (North Carolina) Clinton met Merkel vergeleek: ‘Ze is goed op weg om een Amerikaanse Angela Merkel te worden, en we hebben allemaal gezien hoeveel misdaad en problemen dat voor de Duitse bevolking met zich meebrengt’.

Trump kritiseert ‘wir schaffen das’

Toch geeft hij donderdagavond op de vraag wie zijn favoriete leider is, een soortgelijk antwoord als Clinton: ‘Ik ben altijd al een Merkel-persoon geweest. Ik vind haar fantastisch’.

Maar, zegt hij: ‘Ik vind dat ze een tragische fout heeft gemaakt anderhalf jaar geleden,’ opnieuw verwijzen naar haar inmiddels beruchte wir schaffen das-uitspraak, die de Duitse deur openzette voor meer dan een miljoen migranten.

Johnson heeft een ‘Aleppo-moment’

De vraag over de favoriete wereldleider ging viral op sociale media, niet in de laatste plaats omdat de onafhankelijke kandidaat, libertariër Gary Johnson geen antwoord gaf. Schijnbaar kon hij geen enkele naam noemen van een wereldleider. Hij zei zelf dat hij een ‘Aleppo-moment’ had.

Begin deze maand beging Johnson namelijk een gigantische blunder, toen hij tijdens een talkshow de vraag kreeg wat hij zou doen om de situatie in het Syrische Aleppo te verbeteren. ‘Wat is Aleppo?’, vroeg Johnson de talkshowhost toen, zonder enige ironie.

Johnson werd met het fragment het mikpunt van spot en hilariteit, maar critici vroegen zich ook af in hoeverre iemand die niet weet wat Aleppo is geschikt is om president te worden. Hijzelf deed beide incidenten af als black-outs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.