buitenland

Ultralinkse Corbyn wint opnieuw strijd om Labour-leiderschap

Door Elif Isitman - 24 september 2016

De ultralinkse Jeremy Corbyn heeft, ondanks het vele verzet binnen de Britse Labour-partij, toch de leiderschapsverkiezingen gewonnen. Hij laat zijn tegenstander Owen Smith daarmee achter zich.

Met een meerderheid van 61.8 procent van de stemmen wint Corbyn van Smith, die 38.2 procent binnenhaalde, meldt BBC.

Populairder dan vorig jaar

De opkomst bedroeg met 506.438 stemmen van de 640.500 leden dit keer 77.6 procent.

Daarmee hebben meer dan 300.000 Labour-leden voor hem gestemd. Ondanks de verdeeldheid die hij binnen de partij zaait, lijkt Corbyn daarmee iets populairder dan vorig jaar. Toen won hij de verkiezingen met 59.5 procent van de stemmen.

Centrum-links niet blij met hem

Een groot deel van de partijtop keerde zich eerder tegen Corbyn, die bijna niets van zich liet horen tijdens de referendumcampagne. De centrum-linkse politici in de partij waren helemaal klaar met de Marxistische politicus.

Corbyn zelf weigerde echter op te stappen, zelfs nadat Labour-parlementariërs massaal voor een motie van wantrouwen tegen hun leider stemden. De politicus hield vol dat hij na een democratische verkiezing binnen de partij tot leider is benoemd en dat hij met zijn ontslag de kiezer de rug toe zou keren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.