buitenland

‘Door migratiecrisis’ wint AfD aan populariteit, ten koste van CDU

Door Bauke Schram - 03 september 2016

CDU, de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gaat het moeilijk krijgen tijdens de verkiezingen in 2017. Bij de lokale verkiezingen in de Noord-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern laat Alternative für Deutschland zien een echte dreiging te vormen.

‘De achtertuin van Angela Merkel’ is het toneel van deze politieke strijd. AfD bewijst dat het in staat is op grote schaal kiezers winnen: het kan de grootste partij worden in het district. Ondertussen verliest het eerst zo machtige CDU aan populariteit. AfD staat komt volgens de meest recente peilingen, die op zaterdag werden gepubliceerd, uit als de grootste winnaar en ‘rekent op een behoorlijke zege’. De partij komt vrijwel zeker in het parlement. Dat betekent dat het AfD parlementsleden heeft verspreid over negen van de zestien deelstaten.

Migratiecrisis heeft AfD geholpen

Het succes van AfD komt vooral door de migratiecrisis van 2015. Dat geeft ook regionaal kopstuk Leif-Erik toe. ‘Er is weinig twijfel over mogelijk: de crisis heeft ons geholpen.’ Merkel moest op woensdag toegeven dat Duitsland de migratiecrisis te lang heeft genegeerd. In 2016 ondervond Duitsland de negatieve gevolgen van het ‘wir schaffen das’-beleid van de bondskanselier: asielzoekers komen maar niet aan een baan en tientallen doden vielen door een reeks ‘lone wolf’-terreuraanslagen, deels gepleegd door migranten.

Daar plukt AfD nu de vruchten van. Duitsers lijken te vinden dat de rechtse, nationalistische partij de  crisis wél durft aan te pakken. Eind april daalde de populariteit van het CDU en de conservatieve CSU tot het laagste punt in vijf jaar, en in juni bleek de impopulariteit door te zetten: slechts dertig procent van de Duitsers was nog van plan op de partij te stemmen.

Concurrentie komt van links en rechts

Ook de linkse Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) verliest aan populariteit. Ondertussen krijgt AfD hulp uit de activistenhoek. De oprichter van de anti-islambeweging Pegida lanceerde in juli zijn eigen partij, en belooft in 2017 AfD te helpen in districten waar de partij het moeilijk zal krijgen.

Op zondag worden de verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern gehouden, onder het toeziend oog van vrijwel alle Duitse media. Ook voor SPD en CDU zijn dit belangrijke verkiezingen: zij testen hun anti-AfD-strategieën maar wat graag uit bij de lokale stembus. Wat er zondag ook gebeurt, CDU zal hard aan zijn populariteit moeten werken voor 2017. De concurrentie komt namelijk van rechts en, meer dan ooit, van rechts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.