#Turkije

Duitse zender start rechtszaak tegen Turkije: ‘Geef opnames terug’

Door Emile Kossen - 26 september 2016

Een interview van de Duitse tv-zender Deutsche Welle met de Turkse minister van Jeugd en Sport verliep niet zoals het Turkse regime wilde. De Turken namen de opnamen in beslag, de tv-zender begint nu een rechtszaak om ze terug te krijgen.

Presentator Michel Friedman nam begin september een interview af met Akif Çağatay Kilic, de Turkse minister van Jeugd en Sport. Hij stelde voor het interviewprogramma Conflict Zone onder meer vragen over de mislukte staatsgreep, de positie van vrouwen in Turkije en de staat van de persvrijheid. Ook vroeg Friedman of de minister een aantal citaten van president Recep Tayyip Erdogan kon uitleggen.

Kilic, geboren in Duitsland, leek verrast door de vragen en nadat de minister de kamer uitliep, kwam een perswoordvoerder vertellen dat de opnames niet mochten worden uitgezonden. Toen Friedman zei dat dit wel zou gebeuren, werd geëist dat het materiaal werd ingeleverd. Hij mocht het pand niet verlaten, voordat hij de opnames overhandigde. Dat deed hij uiteindelijk.

‘Dit kunnen we niet accepteren’
Deutsche Welle deed verscheidene verzoeken om de beelden terug te krijgen, maar werd steeds genegeerd door het Turkse ministerie. De tv-zender stapt nu naar de rechtbank in Ankara om ze alsnog uit te kunnen zenden.

‘We kunnen niet accepteren wat er op het gebied van persvrijheid wordt gedaan in Turkije,  zegt Deutsche Welle-voorzitter Karl Justen tegen tijdschrift Die Zeit. ‘DW is hier nodig om de mensen objectief te informeren.’ Bovendien, zo stelt de omroep, waren de gespreksonderwerpen van tevoren overlegd met het verantwoordelijke ministerie.

De persvoorlichter van Kilic reageerde eerder al tegenover staatspersbureau Anadolu dat sommige vragen van Friedman ‘regelrechte beschuldigingen’ bevatten. Volgens de woordvoerder gebruikte minister simpelweg ‘zijn recht om wel of niet het interview goed te keuren’, nadat Friedman ‘zijn onpartijdigheid had verloren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.