buitenland

Opgerolde terreurcel Duitsland ‘mogelijk gelinkt aan Parijs’

Door Tom Reijner - 13 september 2016

Bij een paar invallen in de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen zijn dinsdag in alle vroegte drie terreurverdachten opgepakt. De politie doorzocht drie opvangplaatsen voor asielzoekers en een aantal huizen.

Daarbij zijn mobiele telefoons, opslagschijven en meerdere documenten in beslag genomen, schrijft de Duitse krant Die Welt. Bij de operatie waren meer dan tweehonderd agenten betrokken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maanden in de gaten gehouden

De invallen vonden voor zonsopgang plaats. De verdachten zijn drie asielzoekers uit Syrië, aldus de krant. Ze zijn 17, 18 en 26 jaar oud. De terreurverdachten werden al maanden door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. De drie hebben mogelijk banden met terreurbeweging Islamitische Staat. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gaat het hier om een ‘slapende cel’ en zijn de drie mogelijk verbonden met de terroristen die in november vorig jaar toesloegen in Parijs. Ze zouden dezelfde mensensmokkelaar hebben gehad, die hen naar Europa bracht. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de drie in november naar Duitsland kwamen ‘in afwachting van verdere instructies van IS’.

NCTV geeft toe: terroristen komen mee met asielstroom. Lees meer >

In elk geval zou een van de terreurverdachten training hebben gehad in Raqqa, de Noord-Syrische stad die geldt als ‘de hoofdstad’ van het kalifaat. Deze Mahir al-H. heeft daar in september 2015 geleerd hoe om te gaan met wapens en explosieven. Een maand later reisde hij, met de twee andere verdachten, af naar Duitsland om er IS-operaties uit te voeren, schrijft Deutsche Welle.  Ze kwamen – met valse paspoorten – door Turkije en Griekenland.

Invallen in moskee

In augustus pakte de politie in Mutterstadt (Rijnland-Palts) een 24-jarige Syriër op, die er eveneens van wordt verdacht lid te zijn van IS. Deze Syriër is inmiddels weer op vrije voeten. En eind juli vielen speciale eenheden binnen in een moskee in het Noord-Duitse Hildesheim, dat bekendstaat als een broedplaats voor salafisten.

De politie had de Duitssprekende ‘Islamitische Kring van Hildesheim’, die de moskee in handen heeft, al langer in het vizier omdat er radicaalislamitisch gedachtegoed zou worden verspreid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.