buitenland

Ex-president van Israël Shimon Peres (93) overleden

Door Bauke Schram - 28 september 2016

De oud-president en –premier van Israël, Shimon Peres, is overleden. Hij werd op 13 september opgenomen met een zware beroerte, en overleed op 93-jarige leeftijd in Tel Aviv, melden internationale media. Staatshoofden van verschillende landen reageren op het overlijden van de politicus.

Peres was minister in twaalf Israëlische kabinetten, was tussen 2007 en 2014 president en bekleedde twee keer het premiersambt. In 1994 ontving Peres de Nobelprijs voor de Vrede, samen met de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat, na de vredesonderhandelingen en de akkoorden van Oslo, die in 1993 werden ondertekend.

Peres zette zich in voor vrede

‘Niemand heeft zich meer ingezet voor de vrede tussen onze landen dan Peres,’ zegt de Amerikaanse president Barack Obama. ‘Er zijn weinig mensen met wie wij de wereld delen, die de menselijke geschiedenis drastisch veranderen, niet alleen door de rol die ze spelen in die geschiedenis, maar omdat ze ons dwingen meer van onszelf te verwachten. Mijn vriend Shimon was een van deze mensen.’

Obama noemde Peres een ‘strijder voor Israël en het Midden-Oosten’. Ook de huidige premier Benjamin Netanyahu uitte zijn ‘diepe, persoonlijke rouw en verdriet over het overleden van een geliefde van de staat’.

‘Voorvader van Israël’

De zoon van Peres, Chemi Peres, prees zijn vader als ‘een van de oprichters en voorvaderen van de staat Israël’. ‘We nemen vandaag met veel rouw en verdriet afscheid van mijn geliefde vader. Zijn erfenis zal voor altijd  bij ons blijven.’ ‘Zelfs zij die het oneens zijn met hem op politiek gebied, keken naar hem op en bewonderden zijn vastberadenheid voor vrede en zijn progressieve blik,’ zei een minister van het huidige kabinet.

In 1995 werd de oud-premier Yitzhak Rabin, met wie Peres de akkoorden van Oslo ondertekende, vermoord door ultranationalisten. Zij waren het niet eens met de vredesonderhandelingen en het buitenlandbeleid van Peres en Rabin. Peres nam het premierschap daarna op zich.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.