buitenland

Franse terreurdreiging maximaal: ‘Meerdere aanslagen verijdeld’

Door Emile Kossen - 11 september 2016

De Franse premier Manuel Valls vindt kritiek op de regering in de strijd tegen terreur onterecht en onproductief. Volgens Valls is de terreurdreiging nog nooit zo hoog geweest en werden deze week verscheidene aanslagen verijdeld.

In Le Journal du Dimanche haalde de republikeinse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy uit naar de regering van François Hollande, die niet genoeg zou doen om jihadisten aan te pakken. Sarkozy stelde voor een nationaal parket tegen terrorisme op te richten en zei dat verdachte jihadisten in een vroegere fase moeten worden opgepakt.

Sarkozy jaagt mensen alleen maar angst aan, reageerde Valls zondag in Franse media. ‘Hij zit fout en met hem aan het roer zouden er alleen maar meer aanslagen komen’. Volgens de premier was het juist de voormalig president die het thema terreur totaal verkeerd inschatte.

Dreiging is maximaal, 15.000 mensen gevolgd
Valls benadrukt dat de terreurdreiging in Frankrijk momenteel ‘maximaal’ is. Zo’n 15.000 mensen worden in Frankrijk gevolgd vanwege terreurbanden, 5.000 meer dan de laatste schatting van de Franse regering. Zo’n duizend Fransen (mannen, vrouwen en kinderen) verblijven momenteel in Irak of Syrië.

De dreiging is zo acuut, dat de Franse autoriteiten meermaals hebben ingegrepen. ‘We hebben de afgelopen dagen gezien dat er aanslagen zijn voorkomen, en zelfs in deze uren en op het moment dat ik met jullie spreek worden terreurdaden verijdeld,’ sprak Valls. ‘Iedereen snapt dat wij een doelwit zijn.’

Vrouwen wilden aanslag in Parijs plegen met bomauto
Volgens Valls zijn zeker twee aanslagen voorkomen, al wilde hij geen details naar buiten brengen. Een van de aanslagen zou zijn gepland door vier vrouwen die deze week werden opgepakt. De vrouwen, de jongste 19 jaar oud, zouden zich met een auto gevuld met gasflessen hebben willen opblazen in de buurt van Gare du Lyon in Parijs. Ze hadden banden met Islamitische Staat.

Behalve het station wilden ze ook Franse politiemannen aanvallen. Tijdens de aanhouding van drie van de vrouwen werd een van hen door een politiekogel in een been geraakt toen ze een mes trok, en instak op de agent.

Een vierde verdachte, Ornella G., werd opgepakt in het zuiden van Frankrijk. Haar vingerafdrukken werden gevonden op de bomauto. Zaterdag werd ze aangeklaagd voor betrokkenheid bij een terroristisch project.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.