buitenland

Terrorist New York had dagboek en fascinatie voor Bin Laden

Door Tom Reijner - 21 september 2016

Er ligt nu een officiële aanklacht tegen Ahmad Khan Ramani, de radicale moslim die ervan wordt verdacht bommen te hebben gelegd in New York en New Jersey. De Amerikaanse justitie beschouwt zijn daden als terreur.

De openbaar aanklager heeft de 28-jarige aanslagpleger, de verdachte van de bomaanslagen in New York en New Jersey, aangeklaagd voor het gebruik van massavernietigingswapens en voor het uitvoeren van een bomaanslag op openbaar terrein.

Rahami prees Osama bin Laden

Hij zou onderdelen voor zijn explosieven hebben aangeschaft op verkoopsite Ebay, aldus de aanklager. Uit de aanklacht blijkt dat Rahami – Amerikaans staatsburger van Afghaanse komaf – een dagboek bij zich had, waarin hij opzichtig Osama bin Laden vereerde – de terreurleider die verantwoordelijk was voor de aanslagen op 11 september 2001. Het is duidelijk dat Rahami radicaalislamitische ideeën aanhangt.

In zijn dagboek beschuldigt hij de Verenigde Staten ervan islamitische strijders in Afghanistan, Irak, Syrië en ‘Palestina’ af te slachten. De FBI lijkt gefaald te hebben bij de opsporing van Rahami. In 2014 deed de FBI al onderzoek naar de man, maar konden toen niets vinden dat zou duiden op terrorisme. De vader van Rahami meldde media dat hij in dat jaar de FBI al op de hoogte had gebracht van het feit dat zijn zoon een terrorist was. Later kwam hij op die bewering terug, omdat hij slechts boos zou zijn geweest.

Verstopt in een vuilcontainer

Rahami was van plan om een hardloopwedstrijd van het Seaside Semper Five Marine Corps hard te treffen. Dat evenement stond om 9 uur ’s ochtends in New Jersey op het programma, maar begon pas later.  Het wapen zou hebben bestaan uit drie pijpbommen en een mobiele telefoon als timer om de bom af te laten gaan, maar slechts één pijpbom ontplofte. Later op de dag ging in de wijk Chelsea in New York een bom af, die gemaakt was met gebruik van een snelkookpan en verstopt was in een vuilcontainer.

De container werd bijna 36 meter door de lucht geslingerd en ruiten in een omtrek van 120 meter werden vernietigd door de klap, aldus de FBI. 29 mensen raakten gewond. Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zei zondagavond nog geen reden te hebben te denken dat de opgepakte verdachte Ahmad Khan Rahami tot een terroristische cel behoort. Het Openbaar Ministerie beschouwt de aanslagen in New York en New Jersey echter wel als terreurdaden. Het onderzoek door justitie wordt dan ook als zodanig gevoerd, zei minister van Justitie Loretta Lynch dinsdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.