buitenland

Griekenland: de EU is medeplichtig aan geweld op Lesbos

Door Tom Reijner - 28 september 2016

Griekenland heeft genoeg van de overvolle migrantenkampen op de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee, zoals Lesbos. Dat eiland was ruim een week geleden het toneel van chaos en geweld toen migranten hun provisorische onderkomens in brand staken.

‘We brengen binnenkort een groot aantal migranten naar het vasteland, om de eilanden te verlichten,’ zegt de Griekse vice-minister van Buitenlandse Zaken Nikos Xydakis woensdag tegen de Duitse krant Die Welt.

Overgebracht naar ‘bewaakte gebouwen’

De vele duizenden migranten die zich ook na de deal tussen de EU en Turkije nog op de Griekse eilanden bevinden, zullen worden overgebracht naar ‘bewaakte gebouwen’ op het vasteland. De afspraken met Turkije hebben de migratiestroom ingedamd, maar nog altijd zitten er vele migranten in Griekenland. Het is de bedoeling dat ze worden teruggestuurd naar Turkije, het land waarvandaan zij de oversteek hebben gemaakt.

Ook is het de bedoeling dat migranten worden herverdeeld over de 27 andere EU-lidstaten, maar ook dat gaat niet van harte. Volgens de Griekse minister zijn momenteel zevenduizend migranten klaar voor onmiddellijk vertrek. ‘Alle formaliteiten daartoe zijn afgerond.’ Maar de EU doet te weinig. Een aantal lidstaten luistert niet eens naar ons, en de meeste landen nemen simpelweg te weinig mensen op, aldus Xydakis. Volgens de Duitse krant zijn er sinds september vorig jaar nog maar 3.500 van de naar schatting 65.000 migranten verdeeld over de EU. De Grieken voelen zich alleen staan, en eisen meer steun.

Het ging goed mis op Lesbos

Ruim een week geleden ging het goed mis op Lesbos. Het migrantenkamp Moria werd in lichterlaaie gezet, na een hoogoplopende ruzie tussen Afghanen en Syriërs. Een groep Afghaanse migranten wilde met een soort collectieve hongerstaking een overtocht naar het vasteland forceren, maar daar probeerden de Syriërs een stokje voor te steken. De families wilden gewoon hun dagelijkse maaltijd ontvangen, en gingen op de vuist met de Afghaanse voedselweigeraars.

Toen sloeg de vlam in de pan. Stenen vlogen door de lucht. Migranten ramden op elkaar in met alles wat ze maar konden pakken. Tientallen tenten en andere provisorische onderkomens gingen in vlammen op. Aangesnelde hulpdiensten probeerden de brand te blussen, maar werden daarbij gehinderd. Chaos was het gevolg: drie- tot vierduizend migranten renden de velden in om aan de vlammen te ontkomen. De EU is medeverantwoordelijk voor de brand en het geweld in Griekse migrantenkampen, vindt Xydakis. Ook burgers laten met protesten weten dat ze het zat zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.