buitenland

Trumps migratieplan: ‘Alle illegalen riskeren directe deportatie’

Door Bauke Schram - 01 september 2016

Op het moment dat Donald Trump aan Amerika moest laten zien dat hij een serieuze presidentskandidaat is, gaf hij zijn langverwachte immigratiespeech in Phoenix, Arizona. Zijn belangrijkste boodschap: alle illegalen kunnen worden gedeporteerd, en de screening van migranten wordt een stuk strenger.

Trump vertelde een opgewonden menigte woensdagavond (lokale tijd) dat zijn immigratieplan juist bescherming zal bieden aan legale migranten. Hij haalde ook flink uit naar de beleidsvoorstellen van zijn Democratische rivaal Hillary Clinton: ‘Haar plannen zullen ons land vernietigen’. Na een aantal crisisweken van de Trump-campagne, wist de vastgoedmagnaat zijn achterban terug te winnen met een duidelijke speech waarin hij zijn controversiële plannen uitzette.

Onderscheid legale en illegale migranten

Geerten1-76x76Geerten Waling vanuit de Verenigde Staten: Trump wijst Amerika erop dat democratie niet zonder oppositie kan

Illegale migranten zijn niet welkom in de Verenigde Staten, migranten ‘die van Amerika houden’ wel. ‘Migranten die een verblijfsvergunning aanvragen zullen worden gevraagd naar hun mening over eerwraak, over respect voor vrouwen, homo’s en andere minderheden, hun houding ten opzichte van radicale islam en nog veel meer onderwerpen,’ aldus Trump.

De presidentskandidaat bracht uren voor zijn toespraak nog een bezoek aan Mexico. Daar bezocht hij de president Enrique Peña Nieto. Met het bezoek hoopte Trump zich neer te zetten als een serieuze politicus die zich staande weet te houden op internationaal niveau. Peña Nieto wilde op zijn beurt praten over ‘de bescherming van Mexicanen over de hele wereld’, na de controversiële opmerkingen van Trump over illegale Mexicaanse migranten.

‘We bouwen een muur, betaald door Mexico’

Tijdens zijn immigratietoespraak herhaalde Trump zijn plannen voor de muur: ‘Het eerste punt van mijn plan is dat we een muur bouwen op de zuidgrens. Op de eerste dag beginnen we met de bouw van een fysieke, ondoordringbare muur. Mexico zal de bouw van de muur betalen.’ Met Peña Nieto sprak Trump ook over de muur, maar volgens een woordvoerder van de Mexicaanse president zal Mexico de bouw nooit financieren.

‘We hebben de geweldige toegevoegde waarde van Mexicaans-Amerikaanse burgers besproken en het uitgebreid gehad over mijn liefde voor Mexico,’ zegt Trump in zijn toespraak. De Republikein zegt legale migranten juist te willen beschermen en de deur open te willen zetten voor migranten met Amerikaanse idealen en The American Dream: ‘Migranten zullen worden geselecteerd op basis van de waarschijnlijkheid dat ze succesvol zijn in de Amerikaanse maatschappij en hun vermogen financieel onafhankelijk te zijn.’

2016-07-20 00:00:00 CLEVELAND, OH - JULY 20: Delegates hold up signs that read "Make America First Again" during the opening of the third day of the Republican National Convention on July 20, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Republican presidential candidate Donald Trump received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==De buitenlandbeleidsvoorstellen van Donald Trump: zo ziet zijn ‘America first’-wereld eruit

‘American first’-beleid geldt ook voor migratie

Trump zei echter wel waar het op aankwam: als hij zijn intrek kan nemen in het Witte Huis, zal Amerika vanaf 2017 veel minder migranten verwelkomen. Hij sprak zijn afschuw uit voor de ‘grove nalatigheid’ van president Barack Obama en Clinton en noemde een aantal voorbeelden van Amerikanen die ‘hun leven verloren’ aan het immigratiebeleid van de Democraten: burgers die zijn vermoord door illegale migranten. ‘Onder mijn toezicht worden Amerikanen op de eerste plek gezet.’

Volgens zijn rivaal Hillary Clinton, was het bezoek van Trump aan Mexico slechts een ‘foto-gelegenheid’, en is het migratieplan van de Republikein ‘onrealistisch en demoniserend’. ‘Hij heeft zijn keiharde plannen helemaal niet verzacht,’ aldus het campagneteam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.