buitenland

IS slacht ‘spionnen’ ritueel af tijdens islamitisch offerfeest

Door Elif Isitman - 13 september 2016

Na lange tijd heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een nieuwe propagandavideo uitgebracht, dit keer met de executie van enkele ‘spionnen’ in de hoofdrol. De video lijkt te zijn opgenomen in een slachthuis en de manier van executeren wordt in verband gebracht met het islamitische offerfeest.

De video begint met een compilatie van beruchte beelden uit het verleden, onder meer van de executies van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, en ook beelden van de in Parijs gedode terrorist Abdelahmid Abaaoud, de ingenieur van de aanslagen in Parijs.

Aan vleeshaken opgehangen

Na de compilatie volgt beeldmateriaal van de nieuwe, huiveringwekkende executies. Vijftien gevangenen, spionnen volgens IS, worden letterlijk als vee het slachthuis binnen gedreven. Vervolgens worden ze met hun handen op hun rug aan vleeshaken opgehangen, worden één voor één hun namen voorgelezen en snijden beulen van IS hun keel door met messen, waarna ze leegbloeden boven een aantal roosters. Ook is te zien hoe een lid van IS met twee geslachte gevangenen op zijn armen de ruimte verlaat.

De gevangenen komen vermoedelijk uit de Syrische provincie Deir al-Zor en zijn allen gekleed in oranje pakken – zoals gebruikelijk in executievideo’s van IS.

De manier van executeren vertoont sterke overeenkomsten met de halal-slachting van schapen en geiten tijdens Eid al-Adha, het islamitische offerfeest. Dat is waarschijnlijk ook precies de bedoeling, aangezien IS de video rond dezelfde datum dat het offerfeest wordt gevierd naar buiten bracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.