#Brexit

Kan nieuwe UKIP-leider crisis bezweren zonder Farage?

Door Bauke Schram - 16 september 2016

De United Kingdom Independence Party krijgt een nieuwe leider. Wie het ook is, de politicus die het stokje zal overnemen van Nigel Farage staat een behoorlijke taak te wachten: UKIP verkeert in een crisis, en het zal niet makkelijk worden het tij te keren.

Vijf politici dingen mee naar het leiderschap van de onafhankelijkheidspartij. Europarlementariërs Diane James en Bill Etheridge worden gezien als de grote kanshebbers, maar ook raadsleden Lisa Duffy  en Liz Jones, en Philip Broughton, een oud-kandidaat-parlementariër, staan op het stembiljet.

UKIP moet verder zonder Farage aan het roer

Dinsdagmiddag om 15.30 Nederlandse tijd zullen de partijleden weten wie de nieuwe leider wordt. De inmiddels wereldberoemde Nigel Farage kondigde meerdere keren aan op te stappen, maar na het EU-referendum in juni bleek hij serieus te zijn over zijn ontslag: ‘Ik wil mijn leven terug.’

Farage houdt zich nu vooral bezig met media-optredens en een Europese toer om andere eurosceptische partijen te steunen. Hoewel UKIP na het referendum zegevierde, verkeert de partij, zonder Farage aan het roer, in een crisis. Partijkopstukken vertrekken naar de Conservatieven, en Britten vragen zich af wat het doel van een anti-EU-partij is, als Groot-Brittannië geen lid meer is.

Steven Stanbury, de oud-partijdirecteur en penningmeester van UKIP, stapte donderdag op tijdens een live-uitzending van BBC. Hij zegt terug te willen naar de Conservatieven. Tijdens het populaire programma Daily Politics, riep Stanbury, een van de belangrijkste Ukippers in de aanloop naar het referendum, partijleden op om ook de overstap te maken naar de Conservatieve Partij van May.

Partij is ‘dramatisch verdeeld en chaotisch’

UK Independence party leader Nigel Farage poses in a passenger boat as he accompanies a Brexit flotiall of fishing boats on the river Thames in London on June 15, 2016. A Brexit flotilla of fishing boats sailed up the River Thames into London today with foghorns sounding, in a protest against EU fishing quotas by the campaign for Britain to leave the European Union. / AFP PHOTO / BEN STANSALLFarage gaat op Europese toer: overal EU bestrijden

‘De Tories zijn nu het beste in staat een Brexit te bewerkstelligen,’ aldus Stanbury. Ook een van Farage’s belangrijkste assistenten gaf aan onder de indruk te zijn van May. ‘UKIP is ernstig verdeeld en chaotisch geworden, de schade is niet eens meer te herstellen,’ zei Alex Philips, ex-baas van UKIPs persvoorlichting. Zij heeft haar lidmaatschap opgezegd.

Zelfs de verkiezingsstrijd werd lange tijd geplaagd door crises. Twee populaire politici moesten uiteindelijk hun kandidatuur intrekken: het lidmaatschap van europarlementariër Steven Woolfe was verlopen toen hij zich verkiesbaar stelde. Douglas Carswell, het enige UKIP-parlementslid in Westminster, mocht zich niet kandidaat stellen, omdat hij nog geen vijf jaar lid is. Pas in 2014 verliet hij de Conservatieven om zich aan te sluiten bij UKIP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.