buitenland

Snoeiharde verwijten of niet, aanval op Aleppo gaat door

Door Tom Reijner - 26 september 2016

De kritiek op Rusland en Syrië is niet mals. De twee bondgenoten van elkaar kregen dit weekeinde heel wat harde verwijten te horen vanwege hun bommencampagne op Aleppo, een rebellenbolwerk in het noorden van Syrië.

De Verenigde Staten gaan zelfs zover om de Russen te beschuldigen van ‘barbarij’. ‘In plaats van te helpen om hulpgoederen bij burgers te krijgen, bombarderen Rusland en (de Syrische president) Bashar al-Assad humanitaire konvooien, ziekenhuizen en hulpverleners.

Bommenregen op Aleppo

‘Wat Rusland steunt en doet, is geen terreurbestrijding, het is barbarij.’ aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad. Ook andere Westerse landen lijken het helemaal gehad te hebben met de vriendschap tussen Moskou en Damascus, en de daaruit voortvloeiende bommenregen op Aleppo.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson bijvoorbeeld verweet de Russen ‘oorlogsmisdaden’ te begaan. De Russen hebben vorige week een hulpkonvooi aangevallen, zei hij – iets dat door het Kremlin overigens in alle toonaarden wordt ontkend.

‘Syrische wapenstilstand valt aan alle kanten uit elkaar,’  zei Sergej Lavrov dit weekeinde >
2016-06-13 08:09:06 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during his meting with his South Korean counterpart in Moscow on June 13, 2016. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov meets his South Korean counterpart Yun Byung-Se in Moscow on June 13, 2016. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV

‘Vrede lijkt onmogelijke taak’

De hulpgoederen waren bestemd voor Syrische burgers in en rond Aleppo, die veelal al maanden zijn verstoken van voldoende voedsel en drinkwater. In het Westen wordt nog altijd gehoopt op een nieuwe wapenstilstand, nadat het vorige bestand vorige week letterlijk de grond werd ingeboord. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin denkt dat vrede in Syrië nu een bijna onmogelijke taak is geworden.

Hij wees erop dat in het land honderden gewapende groepen actief zijn, en dat er zonder aanzien des persoons overal beschietingen, aanslagen en bombardementen plaatshebben. En Al-Nusra – een afsplitsing van Al-Qa’ida – zou ‘nog altijd’ wapens krijgen van de Amerikanen in hun strijd tegen Assad.

Gevechtsvliegtuigen van het Syrische leger, dat dus wordt gesteund door de Russen, gooien boven de door rebellen gecontroleerde wijken in het oosten van de stad onder meer bommen af die bunkers kunnen vernietigen. Volgens CNN zijn er sinds donderdag – nadat de Syrische regering een nieuw offensief aankondigde tegen de rebellen en aanverwante groepen – honderden luchtaanvallen geweest. Daarbij zouden al meer dan tachtig doden zijn gevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.