buitenland

Klap voor Merkel: ‘AfD verslaat CDU in deelstaatverkiezing’

Door Tom Reijner - 04 september 2016

 

Een gevoelige tik voor bondskanselier Angela Merkel. Haar partij CDU is verslagen door de partij Alternative für Deutschland (AfD) bij de verkiezingen in deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Regeringspartij SPD blijft, ondanks verlies, de grootste.

De AfD krijgt in de exitpolls van omroepen ARD en ZDF 21 procent en heeft daarmee meer stemmen dan het CDU van bondskanselier Angela Merkel, dat 19 procent van de stemmen krijgt. Het is nota bene ‘haar’ deelstaat.

Opsteker voor AfD

De SPD krijgt ongeveer 30 procent. De opkomst is nog niet precies bekend, maar was waarschijnlijk hoger dan bij de vorige deelstaatsverkiezingen, toen 51,5 procent van de kiezers ging stemmen. Het was de eerste keer dat de AfD van Frauke Petry meedeed aan verkiezingen in een deelstaat. De spraakmakende overwinning is een opsteker voor de partij op weg naar de Bondsdagverkiezingen in 2017.

SPD en CDU behouden, naar het zich laat aanzien, hun meerderheid in het deelstaatsparlement en kunnen zij dus samen doorregeren als ze dat willen. De parlementsverkiezingen in het uiterste noordoosten van Duitsland kregen veel aandacht. Alle ogen waren gericht Merkels CDU: zou de grootste landelijke regeringspartij standhouden of zou de partij worden afgestraft voor onder meer het omstreden migrantenbeleid van Merkel? Het succes van anti-immigratiepartij AfD maakt de stembusgang voor veel Duitsers, inclusief Merkel zelf, dus erg spannend.

‘Door migratiecrisis’ wint AfD aan populariteit, ten koste van CDU. Lees meer>

Migratiecrisis

De bondskanselier, nu al ruim elf jaar aan de macht, realiseerde zich al wel hoe de kaarten zouden worden geschud vandaag.  Ze is zich ervan bewust dat haar populariteit in de peilingen daalt, en dat er iets dient te gebeuren. Een jaar na haar beruchte ‘Wir schaffen das’ kwam ze vorige week dan ook met een ontboezeming. In een interview met de krant Süddeutsche Zeitung erkent ze dat Duitsland te laat reageerde op de almaar dieper wordende migratiecrisis.

‘Ook wij Duitsers hebben het probleem te lang genegeerd. In 2004 en 2005 waren er al heel veel aankomsten van vluchtelingen, maar we lieten het aan Spanje en anderen aan de buitengrenzen om mee om te gaan,’ zegt Merkel. ‘Na de vele vluchtelingen die we opnamen tijdens de oorlogen in Joegoslavië, was Duitsland behoorlijk blij dat het vooral aan anderen was om de kwestie aan te pakken.’ Maar haar beruchte uitspraak ‘Wir schaffen das’? Die blijft gewoon overeind.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.