buitenland

Merkel: ‘CDU heeft SPD nodig in strijd tegen AfD’

Door Jelmer Kos - 08 september 2016

Bondskanselier Angela Merkel heeft de Duitse middenpartijen woensdagavond in een toespraak in de Reichstag opgeroepen één front te vormen tegen de rechts-populistische partij AfD. Aanleiding is een overtuigende winst van de Alternatieven bij de jongste deelstaatverkiezingen.

‘Het AfD is niet alleen een uitdaging voor het CDU (de partij van Merkel, red.), zij is een uitdaging voor ons allen in dit huis,’ zei de bondskanselier volgens Die Welt. Eerder op de dag had SPD-voorman en vicekanselier Sigmar Gabriel nog de schuld van het verlies van zijn partij en het CDU in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bij Merkel zelf gelegd.

‘We mogen niet meegaan in het spel van de AfD’

Het AfD deed zondag 4 september in de noord-oostelijke deelstaat – de thuishaven van Merkel zelf – voor de eerste keer mee aan een deelstaatverkiezing en kwam direct als grote winnaar uit de stembus. Met 20,8 procent van de stemmen werd de partij na de SPD de grootste en eindigde zij voor het CDU van Merkel.

En dus grijpt Merkel in. ‘Politici moeten streng op hun taal letten en deze matigen,’ onderwees de bondskanselier de Duitse parlementariërs. ‘We mogen niet meegaan in het rechts-populistische spel dat het AfD speelt.’ Overigens maakt de Alternatieven nog geen onderdeel uit van het Duitse parlement.

Gericht op migratiecrisis

Het Alternatieve für Deutschland werd drie jaar geleden opgericht uit protest tegen de grote subsidies voor zwakke landen in de Eurozone, maar tegenwoordig richt de partij zich vooral op het controversiële immigratiebeleid van Angela Merkel.

‘Wir schaffen das’ ligt onder vuur in Duitsland en tijdens de campagne voor de verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern richtte het AfD zich vooral op dit migratiebeleid. De migratiecrisis heeft de partij hoe dan ook geholpen, aldus voorman in de deelstaat Leif-Erik Holm.

Concurrenten ruiken bloed

Angela Merkel ziet de populariteit van het AfD groeien, maar het is onwaarschijnlijk dat zij van andere partijen steun kan verwachten. Ook de SPD en het CSU ruiken bloed nu nieuwe verkiezingen lonken: net als het AfD hopen zij gebruik te kunnen maken van de dalende populariteit van Merkels CDU.

In september 2017 kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag, maar Angela Merkel en haar partij hebben al eerder de mogelijkheid zich te herstellen. Op zondag 18 september worden in deelstaat Berlijn verkiezingen gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.