buitenland

Merkel weet waar nederlaag aan ligt: haar migratiebeleid

Door Tom Reijner - 05 september 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel steekt de hand in eigen boezem nadat de Alternative für Deutschland haar eigen CDU versloeg bij de verkiezingen in deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Ze erkent dat haar migratiebeleid een grote rol heeft gespeeld bij de nederlaag.

‘Ik ben zeer ontevreden,’ zegt Merkel maandag vanuit Hangzhou in China, waar zij de G20-top bijwoont.

Open deur voor migranten

De grootste landelijke regeringspartij CDU werd op rechts ingehaald door de relatief nieuwe partij AfD. Die eindigde op de tweede plek, met de SPD als grootste partij. Volgens Merkel heeft de federale politiek die van de deelstaat kennelijk overschaduwd. Ze doelde vooral op het beleid om de deur open te zetten voor al die migranten, die vorige zomer vanuit de Balkan massaal toestroomden naar Duitsland.

Maar de bondskanselier blijft erbij dat de regering in Berlijn de juiste beslissingen heeft genomen. Ze gaf ruiterlijk toe dat het nu zaak is om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen. Vlak voor de verkiezingen zei ze al dat haar regering te traag heeft gereageerd op de migratiecrisis. Duitsland zou er volgens haar al alles aan doen om de toestroom van nieuwe asielzoekers af te remmen. Op het gebied van integratie en ondersteuning van gemeentes en deelstaten is ook veel tot stand gebracht, aldus Merkel.

Gevoelige klap voor Merkel: AfD verslaat CDU in Mecklenburg-Vorpommern. Lees meer >
2016-09-03 09:50:00 German Chancellor Angela Merkel attends a Christian Democratic Union (CDU) party campaign on the eve of state election in Mecklenburg-Western Pomerania, in Bad Doberan, eastern Germany, on September 3, 2016. / AFP PHOTO / Adam BERRY

Merkel sinds 2005 aan het roer

Nu moet de bondsregering tonen ‘dat wij de problemen oplossen’, zei Merkel. Belangrijk is dat asielzoekers die geen recht hebben te blijven, worden gerepatrieerd. Merkel, die al sinds 2005 aan het roer staat van Duitsland, zegt nog altijd geen beslissing te hebben genomen over haar politieke toekomst. Gaat ze nog een keer op voor een nieuwe termijn? De helft van alle Duitsers ziet haar het liefst vertrekken.

Volgend jaar zijn er in Duitsland Bondsdagverkiezingen – en dus heeft Merkel, als ze besluit mee te doen, een slechte generale repetitie, nota bene in haar eigen deelstaat. De AfD van Frauke Petry jubelde gisteren na het formidabele debuut tijdens een deelstaatverkiezing. Dit is het begin van het einde voor Merkel, klonk het.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.