buitenland

Na New York ontploft er ook een ‘explosief’ in New Jersey

Door Tom Reijner - 19 september 2016

In Elizabeth in New Jersey is maandagochtend bij het station ‘een explosief object’ ontploft. Volgens de burgemeester van de stad, Chris Bollwage explodeerde het object toen een robot het inspecteerde.

Er zouden nog vier explosieve onderdelen in het verdachte pakket zitten, schrijven plaatselijke media. Het treinverkeer van en naar Elizabeth is stilgelegd. De vermoedelijke pijpbom werd door een dakloze gevonden. De bom zou lijken op die van zaterdag in Seaside Park, die ook in New Jersey werd gevonden.

‘Geen internationale terreurorganisatie’

Zaterdagnacht ging er een bom af in de wijk Chelsea in Manhattan, New York. Daarbij vielen 29 gewonden. De autoriteiten van de stad wilden eerst niet spreken over terreur, maar volgens gouverneur Andrew Cuomo gaat het wel degelijk om een aanslag. ‘Een bom die ontploft in New York is natuurlijk een aanslag,’ zei hij. Verder liet de gouverneur van de staat New York in een persconferentie weten dat alle 29 gewonden weer thuis zijn. Volgens hem zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de aanslag het werk is van een internationale terreurorganisatie.

Er zouden vijf personen zijn opgepakt in verband met de explosie in New York, schreef ABC News maandagochtend. De arrestaties zouden hebben plaatsgehad toen ze een brug tussen Brooklyn en Staten Island wilden oversteken. Maar opsporingsdienst FBI, die de mogelijke terreur onderzoekt, ontkende dit bericht later. ‘We hebben een voertuig laten stoppen, maar er zijn geen arrestaties verricht,’ zei een woordvoerder.

Doet denken aan bommen in Boston

Vlak bij de plaats waar zich zaterdagnacht een grote ontploffing voordeed, vond de politie een snelkookpan. De pan was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon, berichtte CNN zondag op gezag van bronnen bij de politie. Even verderop lag een beschreven stuk papier.

De werkwijze van de dader of daders zou in dat geval doen denken aan die van de aanslag op de marathon van Boston in 2013. Zij gebruikten een snelkookpan om een spijkerbom te maken. Ook was er zondag nog een mesaanval in een winkelcentrum in de staat Minnesota. Het ‘persbureau’  van IS, Amaq, beweerde in een verklaring dat de aanslagpleger ‘een soldaat van IS’ zou zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.