buitenland

‘Aleppo is slachthuis’: Amerika dreigt contact met Rusland te verbreken

Door Emile Kossen - 28 september 2016

Het gaat van kwaad tot erger in Syrië. Nadat de wapenstilstand uiteen viel, hervatte de Syrisch-Russische alliantie de bombardementen op Aleppo. Amerika dreigt nu alle coördinatie met Rusland op te schorten, als niet snel wordt gestopt met de luchtaanvallen.

Twee weken geleden gloorde er nog hoop voor de Syriërs, toen Rusland en Amerika een wapenstilstand overeenkwamen. Het akkoord bleef een week lang overeind, tot beide kanten concludeerden dat het zinloos was om deze voort te zetten. Vooral in Aleppo, de stad die deels onder controle is van Syrische rebellen en deels van het regime van Bashar al-Assad, laaiden de gevechten weer snel op.

‘Situatie is erger dan in een slachthuis’
Internationale waarnemers maken zich grote zorgen over de 250.000 mensen die klemzitten tussen de vechtende partijen. Bij luchtaanvallen woensdag werden twee grote ziekenhuizen verwoest, überhaupt een van de laatste medische faciliteiten die nog overeind stonden. VN-baas Ban Ki-moon zei woensdag dat ‘het voortdurend bombarderen van Aleppo een oorlogsmisdaad is. De is situatie is erger dan in een slachthuis.’

Terwijl de VN-baas geen daders wilde noemen, wees de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meteen naar het regime van Assad, Rusland en Iran. Kerry zou woensdag zijn Russische collega Sergey Lavrov een ultimatum hebben meegedeeld: als niet per direct wordt gestopt met de bombardementen staken de Amerikanen al het contact met Rusland over Syrië.

‘Check eerst de feiten’
De Russen reageerden boos op de beschuldigingen. Volgens een de plaatsvervangend VN-ambassadeur ‘is het een onwelkome traditie geworden om aanvallen op burgerdoelen toe te schrijven aan Damascus of Rusland, zonder dat eerst te checken’.

Volgens Russische media eiste Lavrov in het telefoongesprek met Kerry dat Amerika moet stoppen met het bewapenen van radicale islamitische groepen. De Russen beweren dat onder meer Al-Nusra steun zou hebben gekregen van de Amerikanen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.