buitenland

Na nieuwe nederlaag wil Merkel zelfs migratiebeleid heroverwegen

Door Emile Kossen - 19 september 2016

Een ongewoon zelfkritische Angela Merkel maandag, na een nieuwe verkiezingsnederlaag in deelstaat Berlijn. Als de kiezers aangeven een ander migratiebeleid te willen, wil Merkel daar serieus over nadenken.

‘Het openstellen van de grenzen voor honderdduizenden vluchtelingen speelde een rol bij deze verkiezingen en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid als partijleider en als bondskanselier, zei Merkel maandagmiddag.

Bij deelstaatverkiezingen in Berlijn deelde het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) een mokerslag uit aan de gevestigde partijen. SPD en Merkels CDU verloren hun gezamenlijke meerderheid, AfD pakte in één keer 13,5 procent van de stemmen. Dat was niet de eerste verkiezingsnederlaag, twee weken geleden kreeg het CDU er ook van langs in Mecklenburg-Vorpommern.

Merkel baalt van ‘Wir schaffen dass’
Na die verkiezingen stak ze ook al de hand in eigen boezem, maar maandag ging ze nog een stap verder. ‘Als ik zou kunnen, zou ik de tijd terugdraaien,’ deelde de bondskanselier. Merkel gaf toe dat Duitsland niet goed was voorbereid op de enorme toestroom van asielzoekers, en dat ze zaken anders had aangepakt wanneer ze meer tijd zou hebben gehad.

Ook baalt ze van hoe de uitspraak ‘Wir schaffen das’ een negatieve klank heeft gekregen. ‘Het is een lege huls geworden. Mensen lezen te veel in die zin, alsof er van alles achter zit. Zoveel, dat ik hem liever niet meer herhaal.’

Zelfs aanpassing migratiebeleid is bespreekbaar
In een Duitse peiling geeft meer dan 80 procent van de ondervraagden aan dat het CDU een koerswijziging moet overwegen en Merkel zei na de verkiezingsnederlaag voor het eerst daarvoor open te staan. ‘Als enorme aantallen willen dat we iets veranderen, dan ga ik daar over in discussie.’

Het lijkt meteen een handreiking naar zusterpartij CSU, die zeer kritisch is over haar migratiebeleid. CSU-leider Horst Seehofer zou een herverkiezing van Merkel kunnen bemoeilijken.

Merkel stelt wel meteen limieten bij die discussies. De grenzen sluiten voor migranten, dat gaat haar een stap te ver. ‘Die koers kan het CDU nooit varen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.