buitenland

New York schrikt op van grote explosie: wat weten we?

Door Tom Reijner - 18 september 2016

De New Yorkse wijk Chelsea, Manhattan, is zaterdagnacht getroffen door een grote explosie, die in de wijde omtrek was te horen. Bij de ontploffing zijn zeker 29 gewonden gevallen.

Een van hen heeft zware verwondingen opgelopen, maar niemand is in levensgevaar. De meeste gewonden hebben snij- en schaafwonden en blauwe plekken. Elf mensen zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen, melden Amerikaanse media. Er is mogelijk een tweede bom gevonden. Wat is tot dusver bekend, precies een week na de herdenking van 9/11, vijftien jaar geleden?

  • De enorme ontploffing was tot in New Jersey, aan de andere kant van de rivier de Hudson, te horen. ‘Het was een harde knal, het leek op onweer,’ zegt een toerist tegen New York Times. ‘Ik voelde de schokgolf door mijn lichaam gaan. Maar ik zag geen vuur, alleen een grote rookwolk.’
  • Vlak bij de plaats in New York waar zich zaterdagnacht een grote ontploffing voordeed, heeft de politie een snelkookpan gevonden. De pan was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon, bericht CNN op gezag van bronnen bij de politie. Even verderop lag een beschreven stuk papier. Mogelijk gaat het om een tweede explosief. De werkwijze van de dader of daders zou in dat geval doen denken aan die van de aanslag op de marathon van Boston in 2013. Zij gebruikten een snelkookpan om een spijkerbom te maken.
  • Volgens een bron bij de politie was de explosie van zaterdagnacht in een vuilniscontainer. Het zou volgens andere bronnen, die CNN heeft gesproken, gaan om een zelfgemaakte bom.
  • Het stadsbestuur van New York spreekt van boze opzet, maar wil het nog niet over een aanslag hebben. De politie heeft de plek aangemerkt als een gewone plaats delict, al is er volgens een bron bij de autoriteiten ook een terrorismeteam op de zaak gezet.
  • Op zaterdag ontplofte eerder al een pijpbom in een prullenbak in een kustplaats in New Jersey. De explosie vond plaats langs het parcours waar niet veel later een sponsorloop voor veteranen van start zou gaan. Deze bom maakte geen slachtoffers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.