buitenland

Noord-Korea voert grootste kernproef tot nu toe uit

Door Bauke Schram - 09 september 2016

Het leek in eerste instantie op een aardbeving, maar de enorme schok die Noord-Koreanen vrijdag voelden, werd veroorzaakt door een kernproef. Japan en Zuid-Korea reageren geschokt op het nieuwe kernexperiment van Kim Jong-un.

Volgens Pyongyang gaat het om een ondergrondse kernproef. In een videobericht aan het Noord-Koreaanse volk laat de regering weten dat het voor de vijfde keer een kernproef heeft uitgevoerd. Dit werd vooral gedaan om ‘de kracht van de kernkop te meten’.

Snel duidelijk dat het ging een kernproef

De nucleaire test zorgde voor een behoorlijke schok. Het leek op een aardbeving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. De president van Zuid-Korea, Park Guen-hye, wist het echter direct: dit is een kernproef. Het epicentrum lag dan ook opvallend dicht bij een nucleaire testbasis, en de Noord-Koreaanse regering bevestigde later dat het om een kernproef gaat.

Deze test werd uitgevoerd op een nationale feestdag. Heel Noord-Korea stond vrijdag in het teken van de 68e verjaardag van de ‘Democratische Volksrepubliek Korea’.

<script>” title=”<script>

 

<script>

Park  sprak later vanaf Laos over de ‘maniakale roekeloosheid’ van Kim. Een top van Aziatische regeringsleiders kwam donderdag tot een einde. Park organiseerde op Laos ontmoetingen met de Japanse premier Shinzo Abe en Barack Obama. De Amerikaanse president gaf aan dat Washington de druk zal ophogen voor strengere sancties op Noord-Korea.

'Amerikaanse vijandigheid'

Daniel Russel, van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt na de kernproef: ‘Er is sprake van een versneld patroon van zeer serieuze provocaties door Noord-Korea, dat is gewoon de waarheid. Dit breekt internationale wetten en vormt een bedreiging voor de regionale stabiliteit.’ Pyongyang zegt aan de andere kant dat de Noord-Koreaanse regeringsleiders slechts ‘een antwoord willen bieden op de Amerikaanse vijandigheid'.

Amerikaanse afgevaardigden spraken later ook met Japanse en Zuid-Koreaanse collega’s om mogelijke tegenactie te bespreken. Overigens is het voor Obama van levensbelang dat de Chinese president Xi Jinping zich volledig aansluit bij zijn coalitie: China is de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea – daarom stelt de regering van Xi zich juist neutraal op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.