buitenland

Ophef om ‘seksueel misbruik door activisten’ in Jungle van Calais

Door Elif Isitman - 22 september 2016

Een aantal activisten in de ‘Jungle’, het beruchte tentenkamp, wordt beschuldigd van seksueel misbruik van bewoners van het kamp. De beschuldigingen zorgen voor ophef binnen vrijwilligersorganisaties.

Het kwam naar buiten via een Facebook-post, waarin een mannelijke vrijwilliger de noodklok luidt over de uitbuiting van migranten, in sommige gevallen zelfs kinderen, door zowel mannelijke als vrouwelijke vrijwilligers. ‘Uit angst voor journalisten’ werd de post na een paar uur weer offline gehaald, maar de Britse krant The Independent wist er toch een kopie van op te slaan.

Gedrag van vrijwilligers is ‘lastig te controleren’

Leiders van vrijwilligersgroepen bevestigen de berichtgeving, en waarschuwen voor ‘onzedelijk gedrag’ van zowel vrouwelijke als mannelijke vrijwilligers. Aangezien het provisorische kamp in Calais niet als officieel vluchtelingenkamp staat aangemerkt, is het niet gebonden aan ‘officiële regels’ van de VN. Het gedrag van vrijwilligers daar is volgens hen dus lastig te controleren. Ook kunnen vrijwilligers die zich misdragen niet zomaar weggestuurd worden.

Toch ziet de VN-vluchtelingenorganisatie zich genoodzaakt op de zorgen te reageren. UNHCR roept aanwezige vrijwilligersorganisaties op een zero tolerance-beleid te hanteren jegens seksuele relaties tussen vrijwilligers en migranten, om de ‘integriteit’ van het vrijwilligerswerk te behouden.

Beschuldigingen van ‘seksisme’ en ‘racisme’

De vrijwilliger die het bericht online zette, deed dat in de Facebookgroep Calais People to People Solidarity, een groep speciaal voor vrijwilligers in de Jungle. De groep heeft meer dan 36.000 leden. In de post schrijft hij onder meer: ‘Ik heb gehoord van jongetjes, die waarschijnlijk minderjarig zijn, die seks hebben met vrijwilligers.’ Ook heeft hij het over mannen die gebruik maken van prostituees in de Jungle. In tenminste één van de gevallen, die van een Britse vrouwelijke vrijwilliger, kwam er een ‘serieuze relatie’ uit: zij heeft de migrant in kwestie meegenomen naar Groot-Brittannië.

Volgens onze bloggers
Afshin Ellian: ‘In Calais omarmen media romantiek der verworpenen’Foto www.marcobakker.com

‘Ik heb gehoord van vrijwilligers die seks hebben met meerdere partners op een dag, en de volgende dag weer op dezelfde manier doorgaan, ’ schrijft de man verder. Het zou in de meerderheid van de gevallen gaan om vrouwelijke vrijwilligers die relaties aanknopen met mannelijke migranten. Dit vormt volgens hem een gevaar voor vrouwen in het migrantenkamp, aangezien ‘vrouwelijke vrijwilligers hierdoor als een lustobject worden neergezet’. ‘Vrouwelijke vrijwilligers die seks hebben versterken het beeld dat velen hebben, dat vrijwilligers hier alleen maar komen voor seks,’ schrijft de man.

Na het posten van zijn online relaas, werd de man het mikpunt van scheldpartijen en haat. Vooral vrouwelijke vrijwilligers laten zich sterk uit, en beschuldigen hem van ‘seksisme en racisme’. Sommige vrijwilligers noemen het ‘normaal’ dat er na verloop van tijd (seksuele) relaties ontstaan tussen migranten en vrijwilligers, terwijl anderen het pertinent afwijzen.

VN wil dat autoriteiten het probleem aanpakken

Volgens UNHCR moeten de Franse autoriteiten zich met de situatie bemoeien. Het kamp zorgt al geruime tijd voor ongeregeldheden in de regio. Niet zelden gedragen migranten, voornamelijk jonge mannen uit Eritrea en Sudan die via de Kanaaltunnel de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken, zich agressief tegen vrachtwagenchauffeurs. Bedreigingen met knuppels en messen zijn aan de orde van de dag.

Autoriteiten worstelen met de aanpak van het kamp, dat de laatste tijd weer lijkt te groeien. De gemeente Calais probeert migranten aan te sporen het kamp te verlaten, onder meer door ze gratis busritten aan te bieden naar een van de 136 Franse registratiecentra voor asielzoekers. Volgens de cijfers van de havenstad hebben sinds november vorig jaar bijna 4.000 migranten gebruik gemaakt van de regeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.