#American Dreamers

Hoe problematisch wordt deze Newsweek-onthulling voor Trump?

Door Tom Reijner - 29 september 2016

Donald Trump heeft in de jaren negentig het toenmalige handelsembargo tegen Cuba geschonden, onthult het Amerikaanse weekblad Newsweek donderdag. Daarmee stoot hij mogelijke oudere Cubaanse kiezers af. Zij zijn immers sterk gekant tegen het Castro-regime.

Trump stuurde in 1998 een delegatie naar Cuba om te verkennen of er kansen lagen om zaken te doen op het communistische eiland, mocht het embargo worden versoepeld of opgeheven, zei een bron die in het verleden voor een van Trumps bedrijven werkte.

Toespraak tot groep Cubaanse ballingen

Het geld voor de reis – minimaal 68.000 dollar – liep via een consultancybedrijf en werd na afloop van de reis opgegeven met een constructie via een buitenlandse liefdadigheidsinstelling. Humanitaire missies behoorden tot de weinige geaccepteerde uitzonderingen om geld te mogen uitgeven in Cuba.

Niet lang na de reis probeerde Trump voor het eerst president te worden door zich verkiesbaar te stellen voor de kandidatuur van de Hervormingspartij. Die was opgericht door miljardair Ross Perot nadat die in 1992 tevergeefs een gooi naar het Witte Huis had gedaan. In zijn eerste toespraak, in november 1999 in Miami, beloofde Trump een groep Cubaanse ballingen dat hij voor het embargo was en nooit geld zou uitgeven in Cuba zolang Fidel Castro er de scepter zwaaide.

In deze race is elke stem hard nodig

De onthulling van Newsweek kan nu een blok aan het been worden voor Trump. De oudere Cubaanse kiezer, wiens familie het eiland na de communistische machtsovername is ontvlucht, zou er wel eens voor kunnen kiezen nu niet meer te stemmen op de Republikeinse presidentskandidaat – en dat terwijl in deze spannende verkiezingsrace elke stem hard nodig is. Cubanen in Amerika zijn, gezien hun verleden, vaak sterk anti-Castro.

Wat voor een rapportcijfer hij verdient voor het eerste tv-debat, daar wil Donald Trump zich liever niet over uitlaten Wel wil hij kwijt dat hij Hillary Clinton de volgende keer … lees meer >
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil 7 kilo afvallen - Foto: AFP

Overigens zijn de relaties tussen Cuba en Amerika inmiddels verbeterd. Zo bracht de Amerikaanse president Barack Obama in maart dit jaar een bezoek aan leider Raúl Castro. Dat werd met recht historisch genoemd, omdat voor het eerst in 88 jaar een president van de Verenigde Staten voet aan de grond zette op het eiland. Maar binnen de Republikeinse partij bestaat nog altijd veel weerstand tegen de toenadering.

Woensdag droeg president Barack Obama diplomaat Jeffrey DeLaurentis voor als eerste Amerikaanse ambassadeur in Cuba, nadat er ruim een halve eeuw geen diplomatieke afvaardiging was. Maar het is niet waarschijnlijk dat de door Republikeinen gedomineerde Senaat daarmee akkoord gaat.  Onlangs zei Trump nog dat hij Obama’s akkoord met Cuba wil terugdraaien, mocht hij aan de macht komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.