buitenland

Zeldzame video: president Venezuela ‘belaagd en uitgejouwd’

04 september 2016

Het is helder dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro steeds meer onder vuur komt te liggen in eigen land. De protesten tegen zijn falende bewind zwellen aan. Maar nu zou hij de grote onvrede ook aan den lijve hebben ondervonden.

Maduro, opvolger van de in 2013 overleden Hugo Chavez, bracht vrijdagavond (lokale tijd) een bezoek aan het eiland Margarita. Daar zou hij een bouwproject van de overheid bekijken en een tv-toespraak houden. Maar de zorgvuldig geplande trip, toch vooral propaganda voor zijn bewind, verliep net even anders.

‘Wij hebben honger!’

Dat blijkt althans uit beelden die zijn verspreid door activisten. Terwijl Maduro met zijn gevolg door de plaats Villa Rosa loopt, zou hij achterna zijn gezeten door een boze menigte die hem van alles toeroept. ‘Wij hebben honger!’ was een van de kreten die de president naar zijn hoofd kreeg geslingerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De demonstranten, die Maduro verwijten verantwoordelijk te zijn voor de nijpende voedseltekorten, sloegen op potten en pannen om hun onvrede kracht bij te zetten. Op een van de video’s is te zien hoe de president de boze eilandbewoners probeert te kalmeren, terwijl ze hem omsingelen. De beelden kunnen evenwel niet worden geverifieerd.

Dertig mensen opgepakt

Volgens activisten heeft Maduro na de vermeende confrontatie zijn macht laten gelden: zeker dertig mensen op het eiland zouden zijn opgepakt en korte tijd zijn vastgezet, meldt persbureau Reuters. Maduro heeft zelf met geen woord gerept over de onrust op Margarita, maar een regeringsgezinde tv-presentator beschuldigde de oppositie ervan dat zij de demonstranten had aangestuurd. Volgens de leider van de oppositie, Henrique Capriles, hebben de demonstranten zich moedig getoond.

Donderdag trok een stoet met honderdduizenden betogers in het wit gestoken door de straten van hoofdstad Caracas. Ze zijn het wanbeleid van de regering zat. De betogers, gekleed in het wit, riepen dat ‘ze Maduro ten val zullen brengen’, samen met zijn ministers. De oppositie, die zelf zegt een miljoen mensen op de been te hebben gebracht, eist een referendum over het lot van de president. Ze dragen de nationale vlag met zich mee. De demonstranten zouden uit alle hoeken van het land naar de hoofdstad zijn toegestroomd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.