Rookpluimen boven de lanceerbasis - bron:Twitter
buitenland

Grote explosie op Amerikaanse basis Cape Canaveral

Door Tom Reijner - 01 september 2016

Op de Amerikaanse basis Cape Canaveral is donderdag een onbemande raket van het type Falcon 9 geëxplodeerd. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend.

Ruimtevaartorganisatie Space X wilde de motoren aan een routinetest onderwerpen voor een lancering in het weekeinde. Het is vooralsnog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen in de buurt van het platform. Boven de lanceerbasis waren een grote vuurbal en zwarte rookpluimen te zien.

Ruimtevaartbedrijf van Elon Musk

SpaceX is het belangrijkste commerciële ruimtevaartbedrijf. De oprichter is Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla. SpaceX brengt tegen betaling satellieten in een baan rond de aarde. Daarnaast brengt het bedrijf voorraden naar het internationale ruimtestation ISS. De Falcon 9 had zaterdag een satelliet voor Facebook moeten lanceren.

Het bedrijf wil in de toekomst internettoegang aanbieden in afgelegen en arme delen van Afrika. Dat project heet internet.org. Facebook heeft ten zuiden van de Sahara ongeveer 84 miljoen gebruikers. De toegang tot internet is niet overal even goed. Daarom wil Facebook er provider worden. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wordt de basis ook gebruikt om raketten te lanceren die voorraden brengen naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.