buitenland

Heiligverklaring Teresa: Rome onderzoekt riool op bommen

Door Bauke Schram - 03 september 2016

De beroemde katholieke non Moeder Teresa wordt zondag heilig verklaard in Rome. Honderdduizend bezoekers hebben kaarten voor het evenement, en de beveiliging is sterk aangescherpt.

De Italiaanse autoriteiten hebben volgens mediaberichten de riolen van Rome op bommen gecontroleerd en extra beveiligingsmaatregelen genomen. Antiterreurteams zijn op de been en de Sint-Pietersbasiliek is alleen via drie extra beveiligde ingangen te bereiken.

2016-05-31 10:59:21 Members of the Raid special intervention unit of the French police take part in a terrorist attack mock exercise on May 31, 2016 near the Stade de France in Saint-Denis, France. France said on May 25 it will deploy more than 90,000 police and security guards for Euro 2016, vowing to do "everything possible to avoid a terrorist attack" during the football tournament that starts next month. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARDAmerika waarschuwt toeristen voor zomerterreur in Europa

Rome gezien als doelwit

Ook heeft de luchtmacht een vliegverbod afgekondigd tussen 8.00 en 19.00 uur boven het gebied rond het Sint-Pietersplein. Het vliegverbod wordt onder meer ingelast uit angst dat drones of vliegtuigen een bom laten ontploffen.

Dertien regeringsleiders zullen zich bij de tienduizenden pelgrims voegen en zo’n zeshonderd journalisten zijn in Rome voor de gebeurtenis. Om het publiek bescherming te bieden zullen er ook scherpschutters aanwezig zijn op de daken van bepaalde gebouwen.

Niet alleen wordt Europa bedreigd door ‘lone wolf’-terroristen, maar Rome werd ook als specifiek doelwit genoemd. In augustus bracht terreurgroep Islamitische Staat een videobericht uit, waarin het dreigt met een aanslag op Rome. De terroristische organisatie heeft vaker beloofd ‘Rome te veroveren’.

Zaligverklaring in 2003

Nicolo D’Angelo, de politiechef van het Romeinse korps, zegt dan ook dat het Colosseum bijvoorbeeld al twee weken onder extra beveiliging staat. Rome wordt gezien als risicoplek omdat het een grote, Europese stad is, maar ook omdat er veel religieuze monumenten en gebouwen staan: de Joodse en christelijke cultuur worden door islamitische extremisten vaak doelgericht aangevallen.

In december vorig jaar werd aangekondigd dat Moeder Teresa wordt heilig verklaard. Het tweede wonder dat de historische zuster zou hebben aangebracht, werd toen ‘erkend’. Na de publicatie van een omstreden document van duizenden pagina’s, werd Teresa overigens al zalig verklaard in 2003.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.