#Brexit

Schäuble haalt uit naar Johnson: ‘Moet ik EU-verdrag in het Engels uitleggen?’

Door Elif Isitman - 23 september 2016

Een vileine reactie van Duitsland en Frankrijk op de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij zei eerder dat er geen link bestaat tussen het vrije verkeer van personen en toegang tot de Europese vrije markt, beiden kernwaarden van de Europese Unie. ‘Misschien kunnen we Johnson een kopie van het Verdrag van Lissabon sturen, en zelf naar Londen reizen om het hem ook in het Engels uit te leggen,’ reageren Duitsland en Frankrijk.

Johnson hoopt dat wanneer de Britten uit de EU vertrekken, ze wel toegang houden tot de interne vrije markt, en tegelijkertijd het principe van vrije verkeer van personen achter zich kunnen laten. Volgens hem is het ‘complete onzin’ dat deze twee principes niet onafhankelijk van elkaar kunnen bestaan.

Veelbetekenende blik

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en zijn Franse collega Michel Sapin werden om een reactie gevraagd tijdens een persconferentie in Berlijn, meldt persbureau Reuters. De twee wisselden daarop een veelbetekenende uit, waarna Schäuble reageerde met de woorden: ‘We kijken naar elkaar omdat we gewend zijn om buitenlandse ministers te respecteren’.

‘Als we meer moeten doen, sturen we de minister van Hare Majesteit graag een kopie van het Verdrag van Lissabon. Dan kan hij lezen dat er een zekere link bestaat tussen de vrije interne markt en de vier kernwaarden van de EU,’ zei hij. ‘Ik kan het ook in het Engels vertellen. Dus als hij nadere uitleg nodig heeft, kunnen we hem een bezoekje brengen en hem dit in het Engels uitleggen,’ voegde hij er nog als sneer aan toe.

Johnson is optimistisch

De Britse minister van Buitenlandse Zaken liet zich donderdagavond optimistisch uit over de Brexit-procedure. Volgens hem hoeven de onderhandelingen geen twee jaar te duren. Bovendien is hij ervan overtuigd dat de Britten weg zullen komen met een deal waarbij ze de toegang tot de interne markt van de EU blijven behouden.  

‘We gaan de vruchten plukken van de kansen die de vrije handel met onze EU-vrienden ons biedt. Wij kopen niet alleen meer Duitse auto’s dan iedereen anders, we drinken ook meer Italiaanse wijn. Dat gaan ze echt niet op het spel zetten,’ aldus Johnson. Hij houdt verder de lippen stijf op elkaar over wat voor voorwaarden de Britten verder aan het vertrek willen verbinden. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.