#American Dreamers

Trumps strategie voor volgende debat: ‘Clinton harder aanpakken’

Door Emile Kossen - 27 september 2016

Welk rapportcijfer hij verdient voor het eerste tv-debat, daar wil Donald Trump zich liever niet over uitspreken. Wel wil hij kwijt dat hij Hillary Clinton de volgende keer niet zo makkelijk laat wegkomen.

Trump deed dinsdag in verscheidene ochtendprogramma’s zijn verhaal over het debat en viel onder meer presentator Lester Holt en een niet-functionerende microfoon aan.

Geen duidelijke winnaar
Rik Kuethe vindt dat  Clinton Trump straatlengtes achter zich liet. Derk Jan Eppink noemt het een remise. 

Trump, die sterk aan het debat begon en Clinton verantwoordelijk hield voor ‘dertig jaar’ van desastreus beleid, verslapte na een half uur en gaf toe dat hij op het einde van het debat ‘misschien een beetje’ geïrriteerd raakte van Clinton. Linkse en rechtse media in Amerika concludeerden dat Trump kansen had gemist om de zwakheden van Clinton aan te pakken, van haar dubieuze stichting tot haar gezondheid.

Volgende keer zal het nog harder zijn
Bij Fox News zei hij het bewust relatief rustig aan te hebben gedaan, omdat hij ‘niemand wilde kwetsen’. Trump gaf aan te hebben overwogen om ‘de vele affaires van Bill Clinton’ aan te stippen, maar besloot dat uiteindelijk niet te doen. ‘Het zou niet aardig zijn geweest’. Maar, zo zei Trump, hij overweegt om bij het volgende debat Clinton ‘harder te raken’.

De ochtend na het debat leek Clinton meer op haar gemak. ‘De mensen hebben zo een beeld kunnen krijgen van zijn gedrag en zijn karakter,’ zei de voormalig minister van Buitenlandse Zaken triomfantelijk. Clinton probeerde Trump tijdens het debat af te schilderen als een leugenaar, die ook nog eens vrouwonvriendelijk is. Haar running mate, senator Tim Kaine, voegde dinsdag toe dat het debat had aangetoond ‘hoe makkelijk Trump op de kast kan worden gejaagd’.

Maar wie won eigenlijk?
Zowel het Clinton-kamp als de campagne van Trump maakte na het debat claims op de overwinning, maar het is nog altijd onduidelijk hoe het Amerikaanse volk het debat heeft gewaardeerd. Een eerste peiling van CNN liet zien dat de ondervraagden dachten dat Clinton had gewonnen.

Dat komt echter deels omdat de zender disproportioneel veel Democraten naar hun mening had gevraagd. Het is wachten op de eerste peilingen, die aan kunnen tonen of kiezers na het debat zijn overgestapt van kandidaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.