buitenland

Hoe Turkije hoogopgeleide Syriërs voor zichzelf houdt

30 september 2016

Er zijn steeds meer signalen dat Turkije op slinkse wijze probeert om hoogopgeleide Syrische migranten in Turkije te houden. Zelfs als hun asielverzoeken in andere westerse landen al zijn goedgekeurd.

In de deal die de Europese Unie met Turkije sloot, staat beschreven dat migranten die in Griekenland aankomen, worden teruggenomen door de Turken. Voor elke teruggenomen asielzoeker, wordt een erkende Syriër vanuit Turkije opgenomen. Amerika pakt het anders aan: dat land bekijkt asielverzoeken op afstand, waardoor migranten ook vanuit Turkije een asielaanvraag kunnen doen.

Turkije lijkt echter niet bereid om zomaar elke Syriër te laten vertrekken. Uit onderzoek van The Guardian en Politico blijkt dat Turkije al meer dan duizend Syriërs heeft tegengehouden. Ze zijn hebben de asielprocedure van Amerika en andere landen – waaronder Duitsland – voltooid, maar de Turken houden ze liever voor zichzelf. De ogenschijnlijke reden? De Syriërs hebben een universitair diploma.

Turkije wil ‘eerst de meest kwetsbare mensen helpen’
Een woordvoerder van het vluchtelingenorgaan van de Verenigde Naties in Ankara zegt dat ze ‘op de hoogte zijn van het feit dat de Turkse overheid in bepaalde gevallen opleidingscriteria toepast bij het uitgeven van vergunningen voor vluchtelingen om het land te verlaten’.  Boze Syriërs worden door de VN-medewerkers letterlijk verteld dat hun diploma in de weg zit. Zeker 5.000 anderen zullen binnenkort in dezelfde situatie terechtkomen, schrijft The Guardian.

De Turkse regering ziet het anders. De Turken willen niet ‘voorkomen dat bepaalde Syriërs vertrekken’, maar zeggen ‘eerst de meest kwetsbare personen’ te willen helpen. Volgens Turkije zijn dat blijkbaar vluchtelingen zonder diploma’s. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu draaide de zaken om op CNN: ‘Niemand moet kunnen zeggen: “Ik wil de christenen, ik wil de hoger opgeleiden.” Zo’n selectieve aanpak is niet humaan.’

Syriërs zijn tweederangsburgers in Turkije
Bijna drie miljoen Syriërs verblijven in Turkije. Ze werden weliswaar verwelkomd door het regime van Recep Tayyip Erdogan, maar hebben niet dezelfde rechten als Turken.

Zo zijn er weinig mogelijkheden om onderwijs te volgen en is het uiterst lastig voor Syriërs om een legale baan te vinden. Veel werken er voor een salaris dat veel lager is dan het minimumloon. Het regime – overtuigd van de economische voordelen van de Syriërs – zegt dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om ze permanente verblijfsvergunningen te verschaffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.